Spitstijd door vrije dagen en mooi weer Vijf weken wachttijd bij ophaaldienst grofvuil

06 mei 2009 07:00

ALMERE - Almeerders die hun grofvuil of tuinafval willen laten ophalen door de gemeentelijke grofvuilophaaldienst moeten momenteel flink wat geduld betrachten. De wachttijd bedraagt maar liefst vijf weken.


In bepaalde gevallen moeten mensen momenteel maar liefst vijf weken wachten tot hun oude elektrische apparaten, snoei- en tuinafval, matrassen of oud meubilair thuis opgehaald worden. "Dit is een piekperiode voor de ophaaldienst", licht gemeentewoordvoerder Peter Spek toe. "Mooi weer en vrije dagen, dan gaan mensen weer in hun tuin werken. De wachttijd voor de ophaaldienst voor het snoeiafval kan in deze periode inderdaad oplopen." Spek vervolgt: "De vrachtwagens van de grofvuillijn rijden verschillende routes om al het grofvuil gescheiden op te halen. Er is een aparte dienst voor metaal en ijzer, koelkasten en snoeiafval. Voor ijzer bijvoorbeeld rijden ze niet vaak en dan kan de wachttijd weleens oplopen."
Naast de 'voorjaarskriebels' krijgen Almeerders rond Kerst een opruimdrang. Ook dan kent de grofvuildienst een piek in het aantal afspraken. Dat Almeerders nu ruim een maand met hun afval blijven zitten, "is niets aan te doen". Spek: "Als we meer vrachtwagens in gaan zetten gaat ook de reinigingsheffing omhoog! Iedereen die een afspraak maakt via het Digitaal Loket wordt wel geadviseerd om het zelf naar de afvalperrons in Haven, Buiten of Poort te brengen. Die zijn ook op zaterdag geopend."


Niet op zondag

Dat is ook de klacht van D66-fractievoorzitter Cocky Kuipers. "Het is van de zotte dat mensen die in het weekend in hun tuin bezig zijn, niet op zondag bij de afvalperrons terecht kunnen! Het weekend is hét moment om tuinafval weg te brengen. Ik ben voor verruiming van de openingstijden." April vorig jaar stelde het raadslid al vragen over de openingstijden van de recyclingperrons. Kuipers: "Daarna zijn er op proef vier zondagopenstellingen geweest, waarvan één zelfs in december. Daar kwamen dus niet veel mensen op af. Maar als die perrons ook op zondag geopend zouden zijn, denk ik dat dat absoluut werkt en meer mensen hun afval zelf wegbrengen."

IN KADER
Grofvuillijn
De Grofvuillijn is op werkdagen bereikbaar van 9.00 uur tot 13.00 uur via 036-5399111.
Wie een afspraak gemaakt heeft om het grofvuil op te laten halen, moet zich wel aan een aantal regels houden. Anders wil het voorkomen dat het afval helemaal niet of slechts gedeeltelijk wordt meegenomen. Kijk voor meer informatie op www.almere.nl/afval.
Voor wie dan toch maar iets regelt om grofvuil weg te brengen, zijn er drie recyclingperrons in Almere. Deze zijn op De Steiger 221 in Haven, aan de Vlotbrugweg 36 in Buiten en aan de Argonweg 81 in Poort. Open van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur en op feestdagen gesloten.