Spoorlopers veroorzaken drie uur vertraging per dag

11 april 2012 05:00

ALMERE – Het treinverkeer heeft in toenemende mate last van mensen die onbevoegd langs het spoor lopen. Dagelijks veroorzaken deze spoorlopers gemiddeld drie uur vertraging. In 2011 bedroeg het aantal meldingen van spoorlopers 2.689. In 2010 waren dit er nog 2.486. Dit is een stijging van acht procent.


ProRail start deze week een landelijke advertentiecampagne waarin wordt gewezen op de gevaren en gevolgen van spoorlopen. De boete die opsporingsambtenaren van ProRail uitdelen aan spoorlopers is verhoogd van 100 naar 120 euro.
Langs het spoor lopen of spelen is levensgevaarlijk en daarom streng verboden. Spoorlopers kunnen door langsrazende treinen gegrepen worden. Daarnaast zorgt het dagelijks ook voor vertragingen. Machinisten schrikken als zij onverwachts iemand langs het spoor zien lopen. Zij maken hier standaard een melding van bij de Verkeersleiding van ProRail. Die geeft alle machinisten op dat traject een waarschuwing dat ze langzamer moeten gaan rijden om een aanrijding te voorkomen. Hierdoor lopen alle treinen op het traject vertraging op.

Dodelijke slachtoffers

In 2010 waren er vijf aanrijdingen met spoorlopers, waarbij twee doden en twee zwaargewonden vielen. In 2011 waren er geen slachtoffers. In 2012 is er tot nu toe één dodelijk slachtoffer te betreuren door spoorlopen.