Sportleerlingen slagen voor propedeuse ALO

25 oktober 2009 08:00

STEDENWIJK - Zes jaar geleden startte scholengemeenschap Echnaton met de opleiding Sport, Dienstverlening en Veiligheid (SDV). Rick Bolwijn en Tom Koekoek hoorden bij de eerste lichting. Inmiddels hebben ze de propedeuse van de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) op zak.


Rick: "Ik had destijds een Havo-advies, maar ik had moeite om de theorie te volgen. Ik wilde eigenlijk een niveau lager, de theorievakken boeiden me niet zo. Ik was blij dat de SDV-opleiding van start ging, want sporten vond ik geweldig. Ik ervaarde daar dat leren met een doel mij wél goed afging. Betekenisvol leren, noemden ze dat op school. Na mijn tijd op Echnaton kon ik op het ROC verder met een dergelijke opleiding. Met dat diploma kon ik terecht bij de ALO, een Hbo-opleiding. Ik zou nu zelfs gymleraar willen worden."
Ricks' vriend Tom Koekoek weet al vanaf zijn tijd op Echnaton dat hij gymleraar wil worden. "Het kan zijn dat ik in mijn stagetijd nog tegen iets leuks aanloop, waardoor ik van gedachten verander. Maar het vak 'gymleraar' lijkt me geweldig."
Rick en Tom kennen elkaar al jaren. "Het was destijds bij het Echnaton bijzonder dat we onze diploma kregen. Die werd uitgereikt door de burgemeester. Het is geweldig dat we door die specifieke sportopleiding uiteindelijk onze propedeuse hebben gehaald. We leerden met een doel. Studie was ineens niet vervelend meer."
De komende drie jaar zullen Rick en Tom gezamenlijk dagelijks naar Amsterdam afreizen. En als het diploma op zak is? Rick: "Ik zie mezelf wel als sportinstructeur op een mooi vakantie-eiland. Tom: "Ik schreef bij mijn afscheid van Echnaton op dat ik in 2014 als gymleraar op die school zou terugkeren. Wie weet…"