Sporttopper Deze Week Dominick Seyed Mehdi, schaken

31 december 2008 08:00

ALMERE - Dominick is 7 jaar, schaakt nu bijna een jaar en zit sinds oktober bij de Schaakvereniging Almere. Onlangs werd hij nog schaakkampioen van de regio Amsterdam-Almere, waar vierhonderd kinderen aan meededen uit de regio Almere. Dominick won alle zeven wedstrijden.


Het toernooi telde zes partijen van vijftien minuten per spel. Dominick won alle partijen en moest in de finale winnen van een jongen van 9 jaar oud. "En daar was iemand van de schaakbond bij", vertelt de trotse moeder van Dominick, "die zei dat er echt 'structuur in zijn spel' zit." Voor Dominick is schaken 'gewoon leuk' en wint hij veel. In een boekje staan de verschillende zetten, spellen en openingstactieken. Daar oefent Dominick uit. "Bijvoorbeeld hoe je je tegenstander mat kunt zetten in twee zetten", legt zijn moeder uit. "Tussendoor doet hij proefexamen voor een diploma van de schaakbond. Het eerste diploma heeft Dominick al; hij is nu bezig met de tweede."
Dominick verliest niet vaak. Zo heeft hij zijn zusje van 9 jaar leren schaken en "daar kan ik makkelijk van winnen!" Er is één tegenstander waar Dominick een belangrijke wedstrijd van verloren heeft. Dat was tijdens een Grandprix-toernooi, een schaaktoernooi voor kinderen van de basisschool. "Dat is een jongetje van 5 jaar, en ik heb toen twee keer van hem verloren." Daarom oefent Dominick veel schaakspellen. En voetbalt hij bij SV Almere. Schaken vindt Dominick leuk, maar voetballen is toch nog nét iets leuker.