Sporttopper Deze Week Mike van de Beek, dragracing

08 oktober 2008 07:00

ALMERE - Mike van de Beek is pas 12 jaar, maar behaalt op de dragracebaan in Drachten op zijn eigen motor een snelheid van 108 kilometer per uur. En dat vindt hij geweldig, die snelheid. In de klasse Junior Dragbike (JD) van de Dutch Finals ging Mike in augustus met een beker naar huis.


Samen met zijn vader Paul en het team van Anaconda dragracing, waar Mike voor rijdt, ging hij sinds dit jaar naar alle wedstrijden in Drachten. Het is voor het eerst dat er ook een categorie Junior Drag Bike is, dus is het aantal deelnemers niet groot. Volgend jaar wordt dit een klasse die meetelt voor het kampioenschap.
Op een groene Cagiva, de kleur van Anaconda, 125 cc en zeven versnellingen, rijdt Mike mee aan de races. De junioren rijden een afstand van 200 meter en dan gaat het vooral nog om de start te leren, snel te reageren op de start. Dat vindt Mike leuk.
"Ik had eerst een quad, maar dat was toch niet zo leuk als een motor", zegt Mike. "Die heb ik toen met een vriendje geruild voor een brommer." Later heeft hij samen met zijn vader een motor uit elkaar gehaald om te zien hoe het werkt. Want hij weet ook al wat hij na de basisschool wil gaan doen: "motorvoertuigentechniek".
Daar kijkt hij naar uit, want dan krijgt hij ook een andere motor, een 250 cc. "En die gaat ook sneller."