Sporttopper Deze Week Tobias Kabos, snelschaken

22 oktober 2008 07:00

ALMERE - Tobias Kabos (17) is twee weken geleden Nederlands Kampioen snelschaken geworden. Twee jaar geleden werd hij al derde op het NK snelschaken en dit jaar dan eerste, uit een groep van acht jongens en een meisje. Schaken vindt hij dan ook een "mooi spel en het is leuk om te winnen".


"Toen ik van mijn twee grote concurrenten won, was het wel duidelijk dat ik ging winnen", vertelt Tobias. Volgens Tobias begint het spel pas na de eerste vijf zetten, en die zetten leert hij uit boeken, tijdens een competitie bij de Schaak Vereniging Almere op maandagavond en door te oefenen op internet. En dat doet Tobias. Zo'n drie uur per dag tegen anderen op internet.
Zijn eerste 'zetten' leerde Tobias van zijn vader. Maar die verslaat hij nu met gemak. Dat gebeurde eigenlijk al na een jaar. Na een schoolschaaktoernooi, zeven jaar geleden, werd hij lid van de schaakvereniging. Nu schaakt hij al tien jaar. "Veel inzicht hebben en zetten kunnen uitrekenen, dat moet je ervoor kunnen", zegt Tobias. "Zeker met snelschaken. Het leuke daaraan is, dat het zo snel gaat. Dan is verliezen ook niet erg, want je speelt veel partijen op een dag."
En dat het snel gaat is zeker. "In een partij doe je zo'n veertig zetten, waarbij elke speler vijf minuten mag nadenken. In totaal duurt een partij dus maar tien minuten."
Tobias denkt dat hij zal altijd wel zal blijven schaken, maar hij weet niet of hij er ook geld mee kan verdienen. In ieder geval houdt Tobias genoeg tijd vrij voor school, want hij zit in het examenjaar van vwo op Helen Parkhurst.