Sporttopper Deze WeekCindy Boter, twirling

17 december 2008 08:00

ALMERE - Als Cindy moet uitleggen welke sport ze beoefent, kijken mensen haar vaak vragend aan. Twirling? Dat is toch net als de majorettes, door de stad lopen met een stokje in je hand? Dan legt de 13-jarige Echnaton-leerling uit dat dat niet zo is en er wel meer bij komt kijken.


"Dat stokje heet een 'baton', en er zit heel veel dans in", vertelt Cindy. "Om aan twirl te doen moet je heel lenig zijn en de techniek beheersen." Drie jaar geleden ging Cindy kijken bij een collega van haar moeder, die ook aan twirl deed. Dat vond Cindy er leuk uit zien, dus deed ze mee. Vrij snel kwam ze in het C-team van twirlvereniging Electricity, waarmee ze nu zes uur per week traint in een zaal van het Groenhorst College. Thuis oefent ze niet veel. Want "dan worden de buren boos, omdat ik mijn baton laat vallen."
Eind november behaalde ze twee keer goud in de kampioenschappen van de bond CBSD, solo en duo dancetwirl. Twee jaar geleden heeft Cindy meegedaan aan het NK, maar dat leverde geen prijzen op. Op 20 december heeft ze opnieuw kans op een medaille, want dan is er in Den Bosch het Nederlands Kampioenschap dancetwirl. Daarvoor is ze nu al als hoogste in haar categorie geplaatst.
Cindy blijft bescheiden, ondanks dat ze al veel prijzen heeft gewonnen in de verschillende categorieën van het twirl. Het Almeerse twirltalent droomt ervan om ooit wereldkampioene te worden, maar ook daar blijft Cindy bescheiden onder. "Dat duurt nog wel even."