Sporttopper Deze WeekDavid van Oostveen, handboogschieten

10 september 2008 07:00

ALMERE - David doet voor het vierde jaar aan handboogschieten. Na eerst een jaar in de rayonselectie gezeten te hebben, schiet David nu sinds een jaar voor Jong Oranje. In augustus schoot David een Nederlands record op twee keer 60 meter met een totaalscore van 656 (325 en 313). Van 3 tot 13 oktober neemt hij deel aan het WK voor Junioren in Turkije.

"Ik blijf mijn hele leven schieten"


In alles is duidelijk dat David (15) helemaal weg is van zijn sport. "Ik heb ooit een keer aan handboogschieten gedaan op vakantie in Tsjechië, daarna bij de Handboogschutterij Almere een half jaar bij de jeugd geschoten met een boog van de club. Toen ik eindelijk mijn eigen boog kreeg, was dat helemaal geweldig natuurlijk!" Eigenlijk vindt David "alles geweldig" aan de sport. Met een eigen boog kon hij de trekkracht instellen, een ander middenstuk monteren, en ervoor zorgen dat de boog zo stijf mogelijk werd. Alles om maar perfect te schieten.
David schiet nu in de klasse cadetten heren recurve, en schiet afstanden over 70, 60, 50 en 30 meter. Deze boog heeft een opbouwende trekkracht, waarbij de pijl snelheden behaalt van wel 200 kilometer per uur. Van alle nieuwtjes in de sport is David op de hoogte. "Ik zoek veel op over nieuwe materialen op internet", zegt David. "En vergelijken. Kan ik met nieuw materiaal ook beter schieten? Dan kijk ik vooral naar Korea, want daar is handboogschieten echt volkssport nummer één en is dan ook een voorbeeld voor de techniek."
David schiet het beste als hij weinig geslapen heeft. "Voor een wedstrijd slaap ik soms maar drie uur. Dan schiet ik het beste. Verder moet ik me mentaal compleet afsluiten. Gaat de eerste pijl niet goed, dan moet ik dat goedmaken met de volgende. Je denken beïnvloedt zoveel."
En voor de toekomst? "Ik blijf mijn hele leven schieten, dat vind ik geweldig, het is mijn passie. En dan tegelijk bij een bogenbedrijf werken in Amerika, waar ze de bogen ontwerpen en maken. Dat is echt de beste combinatie."
David kan nog sponsors gebruiken. Voor meer informatie, mail naar davidvanoostveen@gmail.com of bel naar 036-5373160. (Foto: Robert Vogels)