Sporttopper Deze WeekDionne Althof, judo

19 november 2008 08:00

ALMERE - Haar zus Robin was vorig jaar Sporttopper in Almere DEZE WEEK. Van Robin, ook judoka, heeft de 12-jarige Dionne dan ook veel geleerd. Ze is net een maand terug na revalidatie van een gebroken sleutelbeen, waarvoor ze zes weken thuis zat. De eerste twee toernooien van het seizoen heeft ze hierdoor gemist.


De tweede van Flevoland en de tiende van Nederland in de categorie -15 jaar, is weer hard aan het trainen. Zes uur per week op de mat en daarnaast nog kracht- en sprinttraining, voor sterke beenspieren. Hoewel kracht gedeeltelijk meetelt in judo; "het is ook heel veel techniek", zegt Dionne.
Ook thuis staat veel in het teken van judo, want als haar vaste coach en trainer Roland van de Kamp er eens niet is, wordt Dionne getraind door haar vader. Daar is ze niet altijd even blij mee. "Want dan zegt hij later vaak nog wat ik tijdens de training niet goed heb gedaan. Mijn moeder zegt vaak de dingen die ik goed gedaan heb." Tijdens een belangrijke wedstrijd heeft Dionne niet veel coaching nodig. "Dan ben ik helemaal gefocust en dan hoor ik niet wat anderen tegen mij zeggen."
Leuk aan judo vindt Dionne de vele verschillende technieken die ze kan toepassen en de wedstrijden. "Nu heb ik een groene band met bruine slip, maar ik ga examen doen voor de blauwe band. Op de grond ben ik het beste, met worpen en armklemmen en verwurgingen", vertelt Dionne enthousiast. "Staand ben ik in judo nog een beetje houterig."
Haar doel is om eerste van Nederland te worden, dan naar het WK en de Olympische Spelen. Maar eerst nog de zwarte band behalen, als ze 16 is.