Sporttopper Deze WeekKaja Hilsbo, turnen

05 november 2008 08:00

ALMERE - Zes uur per week is Kaja te vinden sporthal De Toekomstgroep in Parkwijk, waar ze bij Turning Spirit in de selectie traint. En dat terwijl Kaja pas drie jaar aan turnen doet. Het eerste jaar nog in de recreatiegroep, daarna naar de selectie. Wat er zo leuk aan turnen is? "Je kunt heel veel doen, je kunt altijd verder."


De specialiteit van Kaja is op de vloer, waar ze radslagen, handstanden en spagaten doet. En dat op muziek. Omdat Kaja een groeistoornis heeft, is ze kleiner dan andere kinderen van haar leeftijd. Met haar 1,16 meter moet ze op de brug springen naar de hoge brug. "En de kast, voor een salto of overslag, is te hoog om op te komen. Dus dat mag ik doen met een trampoline, in plaats van een springplank." Dat weerhoudt haar niet om vol enthousiasme met turnen bezig te zijn. En als mensen opmerkingen hebben over haar lengte, dan zegt ze gewoon wat terug.
Met inmiddels acht medailles op zak traint ze nu in divisie 5, en vanaf divisie 3 kan ze meedoen aan het Nederlands Kampioenschap. "Volgend jaar ga ik naar divisie 4, dan moet ik ook meer gaan trainen. Nu is het nog goed te combineren met school en ik hoef bijna nooit mijn turntraining af te zeggen vanwege toetsen of huiswerk. Meestal heb ik al mijn huiswerk al af in het huiswerkuur." Want Kaja zit in de topsportklas van Echnaton, waar rekening wordt gehouden met haar sport.
Naast haar eigen training, geeft Kaja training aan de 'kleintjes'. "Daarvoor wil ik nog een opleiding volgen, een cursus vangen of jureren bij wedstrijden. En misschien een opleiding tot turnjuf."