Startdatum vaccinatie door huisartsen nog niet bekend

22 februari 2021 12:00

ALMERE - Het is nog niet bekend wanneer de huisartsenpraktijken in Almere de AstraZeneca-vaccins ontvangen en kunnen gaan starten met uitnodigen en vaccineren tegen COVID-19. "De eerste regio's in Nederland hebben deze vaccins inmiddels ontvangen, onze regio en daarmee de huisartsenpraktijken in Almere nog niet", als Huisartsenzorg Almere.

De overheid heeft al wel vastgesteld wie als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie. Dat zijn mensen uit bepaalde risicogroepen en de oudste leeftijdsgroep die gevaccineerd kan worden met het AstraZeneca-vaccin. Het RIVM heeft op basis van het advies van de Gezondheidsraad bepaald dat de eerste voorraad vaccins door de huisartsen moet worden gebruikt voor de vaccinatie van:

- Mensen die zijn geboren in 1956 en 1957.

- Mensen met het syndroom van Down die thuis wonen, geboren tussen 1 januari 1956 en 31 december 2002 (18 - 64 jaar).

- Mensen met zwaar overgewicht (een BMI van 40 of hoger), geboren tussen 1 januari 1956 en 31 december 2002 (18 - 64 jaar).

Heeft u een BMI (Body Mass Index) hoger dan 40? Geef dit dan online door aan uw huisarts via een bericht op MijnGezondheid.net (MGn) of bel uw huisartsenpraktijk. Hoe u uw BMI berekent, leest u via: thuisarts.nl/overgewicht.

De overheid bepaalt

Zodra bekend is wanneer de huisartsenpraktijken de vaccins krijgen en het vaccineren kan gaan starten, ontvangen bovenstaande mensen als eerste een uitnodiging om gevaccineerd te worden. "Wij weten niet wanneer andere mensen aan de beurt komen voor een vaccinatie. Dat bepaalt de overheid."

Meer informatie

Wilt u meer weten over vaccinatie tegen corona? Kijk dan op coronavaccinatie.nl of op Thuisarts.nl voor betrouwbare informatie.

Zorgmedewerkster Giny kreeg maandagochtend haar prik in sporthal Haven. (Foto: Fred Rotgans)