Startende ondernemer heeft het zwaar"Vind maar eens een betaalbare huurwoning…"

26 augustus 2009 06:59

STAD CENTRUM - "Een gewone, betaalbare huurwoning is moeilijk te vinden," zegt Mahis Chaitoe, "zeker als je, net als ik, startend ondernemer bent." De zelfstandige kapper is al maanden op zoek in Almere. "Als iemand iets weet…"


De 21-jarige Mahis startte begin juli als kapper en haarstylist aan het Belfort. "Elke ochtend rijd ik vanuit Friesland naar Almere. Zonder file doe ik er een uur over." Alleen daarom al wil hij graag woonruimte huren in Almere. "Het hoeft niet eens groot te zijn. Als ik er maar kan slapen, douchen en eten." Een huurwoning in de vrije sector kost al gauw 800 euro in de maand, er zijn ook van 2.700 euro per maand. "Zo'n luxe appartement of villa hoef ik niet. Sterker nog", vervolgt hij lachend, "dat kan ik niet eens betalen. Alles in de huursector is gewoon zo duur in Almere. Als starter zit ik niet te wachten op een superstrakke inbouwkeuken. Dat is leuk voor later, maar mijn toekomstige flatje hoeft alleen maar praktisch te zijn."
Mahis heeft, juist omdat hij startend ondernemer is, flink wat voorwaarden waaraan hij eerst moet voldoen als hij een woning zou willen kopen. "Daarvoor moet ik zeker drie jaar al werken als ondernemer om de jaarcijfers te kunnen overleggen en mijn omzet te tonen." Ook als hij zou willen huren, wordt het lastig. "Per maand kan ik maximaal 500 euro besteden voor mijn huurhuisje."
Mahis had een leuk appartementje te huur zien staan in een van de Rode Donders in Buiten. "Dan moest ik wel aantoonbaar 4,5 maal de huur bruto verdienen. Tja, dan hebben werknemers in dienst bij een baas het wel makkelijker. Die overleggen hun contract en inkomen en dan is de stap naar een koop- of huurwoning samen met hun partner sneller gemaakt. Dus," besluit hij met een glimlach, "als iemand iets weet…"

Alleenstaanden op woningmarkt

Bas Fennik van Joost de aankoopmakelaar bevestigt Mahis' verhaal. "Ondernemers die een woning zoeken, moeten vaak drie goede jaargangen kunnen overleggen. Daardoor is het voor hen vrijwel onmogelijk om betaalbare woonruimte te vinden." Volgens de Almeerse NVM-makelaar is het een landelijk struikelblok. "Niet alleen startende ondernemers maar ook veel echtparen die gaan scheiden delen dit probleem." Het grote tekort aan vooral goedkopere koop- en huurwoningen speelt al jaren volgens hem. En steeds meer alleenstaanden met kinderen betreden de woningmarkt. "Scheidende vrouwen mét kinderen wijken noodgedwongen uit naar paps en mams… Als wij een woning te koop hebben staan voor 160.000 euro, is deze zo weer weg. Andere huizen van 300.000 euro blijven veel langer staan. Dat zegt genoeg."
Almeerders die toch een leuke, betaalbare huurwoning weten voor Mahis, kunnen mailen naar: redactie@almeredezeweek.nl.
Meepraten over dit onderwerp? Reageer op de stelling 'Almere moet meer goedkopere huurwoningen krijgen' via www.almeredezeweek.nl.