Sterrenwacht Almere organiseert sterrenkijkdagen op De KemphaanKijken naar de maan, Mars en Jupiter door

29 februari 2012 06:00

HOUT – Het wordt weer helder aan de hemel. En dat is een goed moment voor de sterrenkijkdagen, die vrijdagavond 2 maart en zaterdagavond 3 maart door de Stichting Sterrenwacht Almere georganiseerd worden. Op stadslandgoed De Kemphaan bij het gebouw van Stad & Natuur staan beide avonden vanaf 20.00 uur diverse telescopen opgesteld en geven leden van de sterrenwacht het publiek uitleg over wat er allemaal te zien is.


Elke donderdagavond komen de leden van de Sterrenwacht Almere bij elkaar in een eigen ruimte aan het Plein 44-46 in Almere Haven. Daar wordt, bij helder weer, een aantal telescopen opgesteld om naar de sterren en planeten te kijken. Ook werken de leden daar aan de bouw van een eigen telescoop en praten ze over wat ze gezien hebben of waar ze foto’s van gemaakt hebben. Chris van der Linden is penningmeester en geeft ook wel eens uitleg over sterrenkunde op Almeerse basisscholen. “Onze stichting telt zo’n tachtig leden: veertig ‘gewone’ donateurs en veertig werkplaatsdonateurs. De laatste zijn mensen die hier naartoe komen om hun te bouwen. Ze kunnen dan gebruikmaken van de werkplaats en het gereedschap."

Spiegelkijker

Wat er gebouwd wordt, wordt onderscheiden in lenzenkijkers, beter bekend als verrekijkers, en spiegelkijkers. “Van de allergrootste lenzenkijker is de diameter van de lens zo’n 1,3 meter”, zegt Van der Linden. “De grootste spiegelkijker die bestaat heeft een diameter van acht meter, wat betekent dat er meer licht in valt en je dus meer kunt zien van buiten de aarde. Dat is een lichtsterke kijker.”
Het glas voor de spiegel van een spiegelkijker wordt in de werkplaats handmatig geslepen en gespiegeld. Werkplaatslid Carl Vehmeyer: “We hebben een apparaat waarmee we in een bijna vacuüm, vergelijkbaar met driehonderd kilometer hoogte, aluminium op het geslepen glas aanbrengen. Aluminium is hoog-reflectief waardoor het dus een perfecte spiegel wordt. Er zijn niet veel mensen die eigen spiegels maken. Het is niet goedkoop, maar een eigen telescoop bouwen zoals een Newtontelescoop, wat ik heb gedaan, is heel leuk om te doen.”
De leden van de sterrenwacht hebben allemaal een eigen specialisme, waar ze 2 en 3 maart over kunnen vertellen. In het gebouw Stad & Natuur worden multimediapresentaties getoond die dieper ingaan op de planeten Mars en Jupiter en andere objecten die deze avonden zichtbaar zijn. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.sterrenwachtalmere.nl.