Stichting Hospice opent 'Bijna Thuis Huis'

24 september 2008 07:00

ALMERE - Binnenkort heeft ook Almere een 'Bijna Thuis Huis', een woonvoorziening voor mensen die door een ernstige ziekte nog maar kort te leven hebben. Stichting Hospice tracht al jaren een dergelijke voorziening in Almere te realiseren. In afwachting van de oplevering van een definitieve ruimte op een nieuwbouwlocatie stelt woningcorporatie Ymere een tijdelijke ruimte beschikbaar aan de Clingendaellaan in Almere Buiten.


Stichting Hospice Almere zet zich in voor mensen die door een ernstige ziekte nog maar kort te leven hebben. Het is de wens van veel mensen om thuis te kunnen sterven, temidden van de mensen die hen lief zijn en in de omgeving die hen vertrouwd is. Maar voor steeds meer mensen is dit niet altijd mogelijk, omdat de verzorging thuis te zwaar wordt. Een 'Bijna Thuis Huis' is voor deze mensen een waardevol en menselijk alternatief om hun laatste levensfase op een heel persoonlijke manier, met alle nodige zorg en in een rustige huiselijke sfeer een respectvol einde van hun leven te bieden.

Ymere biedt ruimte aan

Stichting Hospice Almere is al een aantal jaren bezig om een dergelijke voorziening ook in Almere te kunnen openen. Op dit moment kunnen inwoners van Almere alleen terecht in Hilversum of Amsterdam. Ymere biedt aan de stichting de mogelijkheid om op kleine schaal, voor twee bewoners, te beginnen met een 'Bijna Thuis Huis'. Ymere stelt hiervoor een ruimte beschikbaar aan de Clingendaellaan in Almere Buiten.
Vooralsnog wordt uitgegaan van een termijn van drie tot vier jaar in afwachting van de realisering van een definitieve voorziening door nieuwbouw. De gemeente Almere ondersteunt dit initiatief. De komende maanden wordt de ruimte geschikt gemaakt tot 'Bijna Thuis Huis' en wordt deze naar verwachting eind dit jaar geopend.