Stoom- en Energiefestival zorgt voor gratis spektakel in Haven

13 mei 2010 05:47

HAVEN - Het doe- en beleefevenement Stoom- en Energiefestival vindt dit jaar plaats in Haven op donderdag 13 tot en met zaterdag 15 mei. Drie dagen is er van alles te doen in de Havenkom, op het manifestatieterrein en in het winkelcentrum.


Het Stoom- en Energiefestival besteedt op informatieve wijze aandacht aan het cultuurhistorisch erfgoed van Europa. De openingstijden van dit driedaagse evenement zijn dagelijks vanaf 10.00 uur.

Vier thema's

Dit jaar zijn er vier hoofdthema's. In het cultuurhistorische kwartier is ruimte voor oude vrachtwagens, wegen- en landbouwmachines, motoren en de stoommachines. De andere kwartieren zijn het nautisch kwartier met presentaties op het water(sport)gebied en het handelskwartier. Daarbij valt te denken de verkoop van oude onderdelen en gereedschappen en muziek. Het vierde kwartier is het Energiekwartier met aandacht voor verschillende energiebronnen.
Citroënclub Nederland

Dit jaar vindt de jaarlijkse clubmeeting van Citroënclub Nederland plaats op het Stoom- en Energie Festival. De hele geschiedenis van dit Franse automerk komt daardoor tot leven in Almere. Er worden meer dan 300 auto's verwacht.
De Koninklijke Marine is drie dagen aanwezig en laat op actieve wijze de werkzaamheden van de mariniers zien. Kinderen kunnen ook klimmen en er is een landing van parachutisten.
Uiteraard zijn de stoommachines aanwezig, want ook stoom is een aloude bron van energie. De machines werden tot eind jaren zestig van de vorige eeuw gebruikt om wegen aan te leggen en dienden als aandrijving voor vele andere toepassingen als het slaan van heipalen en het dorsen. Al deze toepassingen zijn in Almere te zien.