Straatlantaarns Almere brandden dagenlang

09 januari 2010 08:15

BUITEN - Straatlantaarns van verschillende Almeerse straten, vooral in Buiten, hebben vanaf kerstmis tot afgelopen weekeinde overdag volop gebrand. Dat was het gevolg van een storing in een schakelinstallatie in Lelystad. De storing deed zich ook voor in Lelystad en de Betuwe.


De heer Timmerman uit de Molenbuurt stoort zich mateloos aan de brandende lantaarns. "Dit is energieverspilling. Meteen na de kerstdagen heb ik bij de gemeente melding gedaan van de brandende lantaarns. Toen werd me doodleuk als antwoord gegeven dat ze al verschillende meldingen binnen hadden gekregen en dat er voorlopig niks aan gedaan kan worden."
Timmerman kan er niet bij dat er niet simpel een knopje omgezet kan worden. "Dat moet toch met de huidige technologie niet zo moeilijk zijn? Ik schaam me thuis al geweldig als ik per ongeluk ergens een lampje aan heb laten staan terwijl ik niet thuis was."
Ook in andere delen van Almere waren de brandende lantaarns bewoners een doorn in het oog. Volgens mevrouw Van Velzen uit de Oostvaardersbuurt was het op kerstavond juist stikdonker in de straat. "Alle lantaarns stonden uit. We kwamen thuis van de kerk en vonden het eigenlijk wel mooi, al was het best gevaarlijk. De dag daarop waren alle lantaarns overdag aan. Ze zijn ook niet meer uitgegaan."
Woordvoerder Peter Spek van de gemeente Almere is de melding inderdaad al langer bekend. "De lantaarns worden beheerd door het bedrijf Liander."
Een woordvoerder van Liander stelt dat het niet zo eenvoudig was om de storing te verhelpen. "Het is een complexe storing. De lantaarns worden nu handmatig in- en uitgeschakeld. Inmiddels wordt het systeem gecontroleerd."