Stripheldenbuurt heeft eerste Wikihouse-wijkje ter wereld

10 juni 2021 09:10

STRIPHELDENBUURT – In de Stripheldenbuurt in Buiten zijn woensdag de eerste drie bewoners van De Stripmaker, het eerste WikiHouse-wijkje ter wereld, verwelkomd. Ze hebben hun huis niet alleen zelf ontworpen, maar ook zelfstandig in elkaar gezet. Er volgen er nog vierentwintig.

WikiHouse is een betaalbaar, duurzaam en digitaal geproduceerd bouwsysteem. Het is zo eenvoudig dat iedereen hiermee een eigen huis kan ontwerpen en bouwen. Het wijkje is een experiment van het Woningbouwatelier, die WikiHouse hiermee klaar maakt voor de Nederlandse markt. Wethouder Froukje de Jonge heette de eerste drie bewoners welkom: "Ik ben trots dat 's werelds eerste WikiHouse-wijkje in Almere staat. Het past bij onze traditie van innovatieve en experimentele woningbouw. De bewoners hebben ongelofelijk hard gewerkt. Door zelf aan het roer te zitten, hebben ze nu een woning die volledig is afgestemd op hun persoonlijke behoeften. De betrokkenheid en het zelf bouwen, dat creëert eigenaarschap."

Software

WikiHouse, afkomstig uit Engeland, ontwerpt de bewoner zelf een woning met vrij toegankelijke software. Na het ontwerp freest een computergestuurde frees houten plaatmateriaal tot handzame onderdelen. Samen vormen deze het bouwpakket voor de woning. Bewoners kunnen het huis zelfstandig in elkaar zetten en afwerken. Hoe meer de bewoner zelf doet, hoe lager de kosten. Al eerder gemaakte WikiHouse-ontwerpen kunnen gratis worden gedownload en gebruikt.

Betaalbaarheid

Een WikiHouse op de Stripmaker kan vanaf 165.000 (vrij op naam) gerealiseerd worden, inclusief grond, ontwikkel- en bouwkosten. Dit kwam in de loop van vorig jaar onder druk te staan door de algemene kostenstijging van bouwmaterialen en extra financieringsvoorwaarden van de bank. Om ook de tweede fase van de wijk betaalbaar te houden, is gedeeltelijke standaardisering in het bouwconcept geïntroduceerd en een huur-koop constructie. De bouw van fase 2 start deze zomer.

Wethouder Froukje de Jonge (links) heette de eerste bewoners welkom. (Foto: aangeleverd)