Studenten gecontroleerd op uit- of thuiswonend

21 maart 2012 06:00

ALMERE – Op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gaat de gemeente Almere controleren of studenten die een uitwonende studiebeurs hebben aangevraagd, inderdaad op zichzelf wonen. Het college heeft besloten hiervoor toezichthouders in te zetten.


De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) verzorgt de uitbetaling van de studiebeurzen. De studiebeurs voor jongeren die niet bij hun ouders wonen (uitwonend zijn) is hoger dan een inwonendenbeurs. Het gebeurt regelmatig dat studenten bij hun ouders blijven wonen maar zich laten inschrijven op een ander adres, om een uitwonendenbeurs aan te kunnen vragen.
Op verzoek van het ministerie van OCW gaat de gemeente Almere controleren of studenten ten onrechte een uitwonendenbeurs hebben aangevraagd. Toezichthouders controleren of studenten met een uitwonendenbeurs daadwerkelijk wonen op het adres waar ze in de Gemeentelijke Basis Administratie staan ingeschreven. Adrescontroles aan huis vergroten de pakkans.
De verwachting is dat studenten die weten dat er wordt gecontroleerd, minder snel geneigd zijn ten onrechte een uitwonendenbeurs aan te vragen.