Studenten zien zelf het liefst campus in binnenstad komen

05 januari 2021 10:00

Door Marcel Beijer

STAD CENTRUM – De laatste maanden heeft de gemeenteraad veel gesproken óver de campus en de studenten, maar niet mét de studenten zelf. Hoog tijd om de studenten zelf eens aan het woord te laten. Sandra Jongerden en Luuk Rietveld zijn bestuursleden van studentenvereniging ['endzjin] S.V.E.I.A. (kortweg: Endzjin) en stonden deze krant te woord.

De opmaat van alle commotie rond de campusplannen ontstond toen Windesheim-directeur Kees Stolwijk de gemeenteraadsleden liet weten dat het hoofdgebouw van de hogeschool op de plek van de Voetnoot moet komen en niet bijvoorbeeld honderd meter verderop, op het Odeonveld of in één van de panden achter het station. Daarbij was één van de argumenten dat de studenten niet bereid zouden zijn om die honderd meter te lopen. Beide studenten bekennen dat die afstand er wel degelijk toe doet. "Het is te gemakkelijk om dat af te doen als 'laksheid van studenten'. We kunnen hier wel voorbeeldig roepen dat afstand niet uitmaakt, maar in de praktijk zal het anders werken. Het is makkelijk als je meerdere keren per dag in de bibliotheek moet zijn dat je even over kan steken. Als je telkens tien minuten moet lopen denk je toch sneller 'nou, laat maar'."
Luuk begrijpt dat in de politiek weerstand is tegen de sloop van de Voetnoot. "Het is één van de oudste gebouwen in het centrum, waar nu huurders het prima naar hun zin hebben. Maar ik begrijp ook Windesheim. Een campus midden in de stad zal voor toekomstige studenten aantrekkelijk zijn om in Almere te gaan studeren."
"Dus begrijp ik de gemeente ook wel", vult Sandra aan. "Een campus maakt van Almere een echte studentenstad."

Te klein

Beide studenten merken dat Windesheim in het huidige pand aan de Hospitaaldreef uit haar jasje groeit. "De school is enorm populair en groeit als kool. Voor aanvang van de lessen is het file in het trappenhuis en moet je een kwartier in de rij voor de lift wachten", zegt Luuk.
Sandra: "Er wordt tegenwoordig ook college gegeven in het pand van Baken Stad aan de Rooseveltweg, dat ligt toch wat verder weg. Dat is lastig met het plannen van roosters. Daar zie je dus gebeuren dat studenten dan afhaken."

Starterswoningen

Beide bestuursleden zijn blij dat bij de campusplannen ruimte is voor wel 1500 studentenwoningen. "Maar dan moet Almere ook zorgen voor voldoende starterswoningen, zodat we na de studie in Almere kunnen blijven wonen. Die zijn er nu niet. Sommige studenten studeren bewust op één vak niet af zodat ze in de studentenwoning kunnen blijven wonen. Niet goed te praten misschien, maar wel begrijpelijk."

Contact

Sandra en Luuk zijn pas een paar maanden bestuurslid. In die tijd heeft niet één raadslid contact met ze gezocht om naar hun mening te vragen. "Ja, dat is vreemd, maar ligt misschien ook wel aan ons. Wij hadden ook een belletje kunnen geven. En het heeft ook wel met corona te maken. Anders hadden we ze zeker aan kunnen spreken tijdens de Politieke Markt. Maar dat gaat nu helaas niet."

Toekomst

Het is te hopen dat de vaccinaties er snel voor zorgen dat de corona-maatregelen soepeler worden. "Want juist dat contact is belangrijk. Als bestuurslid kunnen wij ons netwerk in Almere opbouwen en onze studentenvereniging onder de aandacht brengen. Want door al die negatieve berichten over het Groningse Vindicat, ontstaat een negatief imago. Maar dat zijn excessen. Endzjin kan juist heel veel voor Almeerse studenten betekenen. Voor ons als bestuursleden, maar ook voor de leden zelf. Het opbouwen van een netwerk bijvoorbeeld, maar ook het aanbieden van woonruimte."