Subsidiemiljoenen elektrische bestelauto's nu beschikbaar

08 april 2021 00:00

Door Rob van Ginneken

ALMERE – Interessant nieuws voor gebruikers van gangbare en wat zwaardere bedrijfsauto's. De zogenoemde Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) is onlangs van start gegaan. Voor ondernemers een mooi moment om hun bestelvloot te vergroenen. Het is namelijk mogelijk om tot – met enige nadruk op tot - 5.000 euro subsidie te verkrijgen na aanschaf van een emissievrije bestelauto. Lees: een volledig elektrisch rijdende.

Voor personenwagens werd vorig jaar een soortgelijke stimuleringsmaatregel in het leven geroepen en - zoals de kenners weten – die werd in luttele maanden volledig opgesoupeerd voor 2020 en 2021. Het kan voor de bestelwagengebruikers met een bedrijf dus een goed idee zijn om redelijk vlot actie te nemen. Dit jaar is 22 miljoen beschikbaar in die subsidiepot.

Hoeveel bedrijfswagens daar dan precies gebruik van kunnen maken is niet goed te zeggen, want het subsidiebedrag is in feite 10 procent van de netto catalogusprijs. Dat loopt tot een maximum van vijf mille per bedrijfsauto, maar bij de wat betaalbaarder modellen zal de 'score' net wat lager liggen. Bij zwaardere voertuigen geldt die 10 procent subsidie over het aankoopbedrag exclusief BTW.

Hoe dan ook, het maakt de modernisering van de bestelvloot samen met de andere fiscale

ondernemersvoordelen duidelijk interessanter. Zeker nu steeds meer stadscentra worden gesloten voor bedrijfswagens met verbrandingsmotor. Een trend die zich de komende jaren versneld voort zal zetten. De aanschaf is goed voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen, het milieu en dus ook voor de bedrijfszekerheid van de ondernemer. Hoe het precies zit met de regelingen voor klasse N1 en N2 bedrijfswagens zal de gespecialiseerde dealer goed kunnen voorrekenen. Er zijn immers ook voorwaarden aan verbonden, zoals de elektrische actieradius en prijs. Die laatste moet meer dan 20 mille bedragen, maar dat zal in de praktijk wellicht altijd het geval zijn. Een juiste aanpak en volgorde zijn cruciaal, want zaken als het moment van levering en aanschaf (of financial lease) spelen nadrukkelijk mee. Vast inlezen en vooraf informeren? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) heeft een uitgebreide site over de subsidieaanvraag emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Via de leasemaatschappij is overigens ook subsidievoordeel bij operationele lease mogelijk.

(Foto: aangeleverd)

Gerelateerd

Kringloop
HV Almere