Surinaamse roots in Stadsarchief

24 oktober 2017 15:27

STAD CENTRUM – Vanaf 1 november 2017 is in het Stadsarchief aan de Stadhuispromenade 2 de tentoonstelling ‘Sranan rutu – wie is je vader, wie is je moeder’ te zien. Hierin worden stambomen en verhalen van mensen met Surinaamse roots verteld. ‘Sranan rutu’ betekent letterlijk ‘Surinaamse roots’. Deze stambomen zijn het resultaat van voorouderonderzoek verricht door donateurs van de Stichting Surinaamse Genealogie.

Behalve fraai vormgegeven stambomen, geïllustreerd met foto’s en afbeeldingen van slavenregisters, doop-, trouw- en overlijdensakten en krantenberichten, zijn er ook oude foto’s uit Suriname te zien. En tevens verhalen over bevindingen tijdens het onderzoek, zoals de reconstructie van de moord op een zekere Julius Marcus Arah.

De oudste stamboom in de tentoonstelling gaat terug tot de 17e eeuw. Een van de bekendste namen is wel Anton de Kom, zoon van een slaafgemaakte en een bekende verzetsstrijder in Nederland tijdens de tweede Wereldoorlog. Ook zijn stamboom is uitgeplozen en in de tentoonstelling te zien. Een andere bekende familie is de familie Nods – die ook verzetswerk verrichtte. Waldy Nods speelt de hoofdrol in het boek Sonny Boy, geschreven door Annejet van der Zijl en verfilmd door Maria Peters. Maar er zijn ook stambomen van minder bekende families, die  een interessante inkijk bieden in de levens van de Surinaamse voorouders. 

De tentoonstelling is nog te zien tot 1 maart 2018.

 

Slavenregisters

Tussen 1830 en 1863 werden slaafgemaakte mensen in Suriname geregistreerd in slavenregisters. Per plantage of eigenaar werden de slaafgemaakten geregistreerd met naam, leeftijd, moedersnaam en informatie over geboorte, overlijden, verkoop en/of vrijlating. Van de meeste families staan er meerdere generaties in de slavenregisters, waardoor het mogelijk is om via de moedersnaam ook grootmoeders en overgrootmoeders te vinden. Omdat mensen in slavernij volgens de wet geen familie hadden, hadden ze officieel geen achternaam en geen vader. Vrijwilligers van het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ werken er hard aan om de slavenregisters in 2018 online te zetten.

 

Genealogisch spreekuur

Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur is er in het Stadsarchief een inloopspreekuur genealogie. Wilt u tips hoe uw eigen stamboom te onderzoeken? Heeft u vragen over voorouderonderzoek? Kom langs in het Stadsarchief; Huub van Helvoort, één van de motoren achter de tentoonstelling, houdt spreekuur en geeft tips over hoe te beginnen. Aanmelden is niet nodig.

 

Het Stadsarchief is open op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 15.00 uur.