Suzanne van de Laar op Art with Pride in Zandvoort

15 juli 2018 07:24

Door Robert Mienstra

ALMERE – De Almeerse fotografe Suzanne van de Laar is met een groot aantal werken te zien in het Zandvoorts museum op de tentoonstelling ‘Art with pride’ die onlangs werd geopend. De vraag die de tentoonstelling aan de bezoekers stelt is of homo-kunst nou eigenlijk wel bestaat of dat het heel simpelweg kunst is die toevallig door homo’s of over homo’s wordt gemaakt. Van de Laar laat met haar foto’s op de tentoonstelling de diepere gevoelens zien van mensen uit de homo-, lesbische en transgender wereld. 


 “Ik laat met deze foto’s zien wat mensen uit die wereld echt, eerlijk en oprecht voelen”, zegt Van de Laar. “Voor hen is het in onze maatschappij helemaal niet zo vanzelfsprekend dat zij zichzelf kunnen zijn, en het is ook zeker niet zo dat zij zonder meer geaccepteerd worden.” 

Een van de modellen van Van de Laar vertelt over zijn foto’s: “Het is best spannend om mezelf zo geportretteerd te zien. Ik zie mezelf op de foto als een man die laat zien wat hij echt voelt, een diepe emotie die ik in het dagelijks leven zelden uit.”
Van de Laar vult aan: “In het dagelijks leven is het voor deze mensen soms lastig te laten zien wie ze echt zijn. Dat heeft vooral met de maatschappij te maken. Acceptatie van iedereen met zijn eigen gevoelens is helaas niet vanzelfsprekend.”

Echt
Van de Laar maakt niet alleen artwork. “Mijn kracht ligt in het passend fotograferen van de bijzondere momenten in het leven. Met mijn creativiteit en energie wil ik hier een onvergetelijke ervaring van maken. Het fotograferen van mensen zie ik als een grote uitdaging. De persoon die voor mijn camera staat kan zichzelf zijn in een ontspannen sfeer en daardoor worden de foto’s pakkend en puur.”
Het werk van Van de Laar laat in het Zandvoorts Museum zien dat haar dat met verve lukt. Een van de modellen maakt een foto van haar eigen portret en blijft dan in gedachten kijken. ‘Dit ben ik echt’, zie je haar denken.

Innerlijk gesprek
De themavraag wordt op de tentoonstelling gesteld door fotografie, schilderkunst, kostuumontwerp, sieraden, beeldhouwwerk en multidisciplinaire kunst te exposeren. De bezoeker raakt met zichzelf in gesprek door de vragen te stellen hoe hij zelf in het leen staat, naar medemensen kijkt. Het kan zo zelfs een confrontatie met eigen - eventueel verborgen – vooroordelen opleveren.

Gedurende de expositie ‘Art with Pride’ zullen er diverse activiteiten plaatsvinden in het Zandvoorts Museum. Zo is er op 22 juli een museumpodium met een rondleiding door kunstenaar René Zuiderveld. Hij geeft hij workshops fotografie op 26 juli en 9 augustus. Op maandag 30 juli zal er een special Pride night@themuseum zijn.

De expositie is tot 19 augustus te zien in het Zandvoorts museum, Swaluëstraat 1, 2042 KA Zandvoort. Meer informatie op www.zandvoortsmuseum.nl.
Meer informatie over fotografe Suzanne van de Laar: www.differentbysuus.com