Swahili leren is 'Hakuna matata'

21 maart 2010 08:00

MUZIEKWIJK - 'Hakuna matata', zeggen ze in het Swahili. Ofwel: geen zorgen, want de basis van de Oost-Afrikaanse taal Swahili is in tien avonden te leren. De Almeerse Cynthia de Beer verzorgt op beginners- en gevorderdenniveau taal- en cultuurlessen met haar bedrijf Swahililes.nl. Dinsdag 6 april om 19.00 uur start de beginnerscursus Swahili in De Open Ruimte aan de Josephine Bakerstraat 40.


Het is de liefde voor de taal dat De Beer zich het Swahili eigen maakte. Als tropisch landbouwer maakte ze tien jaar geleden voor het eerst kennis met Oost-Afrika. "De tolk die ik bij me had, vertaalde hele zinnen Swahili met één of twee woorden", vertelt ze. "Dat kon niet kloppen! Toen ben ik zelf maar op pad gegaan, zonder tolk maar met een woordenboek op zak. Zo ben ik begonnen met de taal. Daarna heb ik ook in Tanzania een cursus Swahili gevolgd."
Terug in Nederland kwam ze er achter dat er nog geen Nederlands lesmateriaal bestond. "Dus ben ik dat zelf maar gaan maken." Nu ligt er lesmateriaal voor beginners tot gevorderden, met liedjes, geluidsfragmenten, thuisopdrachten en culturele achtergrondinformatie. Elke les worden er onderdelen uit de cultuur behandeld zoals fruit kopen op de markt, afdingen en antwoorden op een uitnodiging om bij iemand thuis thee te drinken.

Cursussen

Swahililes.nl biedt de cursus Swahili op verschillende niveaus. De cursus met instapniveau 0 begint met het voor Nederlandse begrippen zeer uitgebreid groetritueel, een belangrijk onderdeel binnen de Afrikaanse cultuur.
De cursus begint op dinsdag 6 april en duurt van 19.00 tot 20.15 uur. Er wordt lesgegeven in groepjes van maximaal zes personen. Kosten: 150 euro.
Kijk voor meer informatie op www.swahililes.nl of bel 06-39657755.