Tbs-kliniek centraal op Jonge Monumentendag

09 september 2009 06:39

ALMERE - Op zaterdag 12 september organiseert Casla in aansluiting op de Open Monumentendag de Jonge Monumentendag Almere. Dit jaar wordt er een bezoek gebracht aan tbs-kliniek De Oostvaarderskliniek in de Stripheldenbuurt waar rondleidingen en lezingen worden aangeboden.


Voorafgaand aan dit bezoek is er de traditionele Jonge Monumentendagbrunch in Casa Casla aan het Weerwaterplein in Almere Stad. Dit begint om 11.00 uur en wordt geopend door Ans van Berkum.

Gebouw van het Jaar 2009

Dit jaar is er een opvallend onopvallend gebouw gekozen als Jong Monument voor Almere. Het betreft het Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in de Stripheldenbuurt in Almere Buiten, van architect Martien Jansen (Studio M10, Eindhoven).
Het transparante, open gebouw, voorzien van diverse technische en duurzame toepassingen, werd uit 250 projecten verkozen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009. Buitengevels en binnenwanden zijn overal van glas. De tralieloze, doorzichtige strookbebouwing speelt met open en gesloten vlakken en vloeit als vanzelfsprekend over in het landschap. Het gebouw is sinds juni 2008 in gebruik en mag tot één van de prestigeprojecten van de Rijksgebouwendienst worden gerekend.
Casla en ACM hebben georganiseerd dat Almeerders voor deze ene keer dit prachtige gebouw mogen bekijken. Mail voor meer info: j.flapper@casla.nl.