Tekort aan vrije sector huurwoningen neemt toe

17 april 2010 07:00

ALMERE - Er is in de noordelijke Randstad, waar Almere tegenaan schurkt, een groeiend tekort aan huurwoningen met een huur tussen de 650 en 900 euro per maand, aldus een onderzoek van woningcorporatie Ymere.


Steeds meer senioren doen hun koopwoning in de verkoop en schrijven zich in voor deze categorie huurwoningen, waardoor de vraag verder toeneemt. Dit blijkt uit de nieuwste marktgegevens van woningcorporatie Ymere. De corporatie verhuurt ruim 75.000 woningen in de noordelijke Randstad, waarvan 2500 woningen in de vrije huursector. Voor deze vrije sector woningen hebben zich ruim 11.000 geïnteresseerde zoekers geregistreerd, een stijging van meer dan 10 procent ten opzichte van 2009. Circa 85 procent van deze mensen wil of kan niet meer huur betalen dan 900 euro per maand. De groep die bereid is meer dan 900 euro huur per maand te betalen, blijft al jaren ongeveer even groot.

Meer senioren

De groei van het aantal mensen dat zich bij Ymere inschrijft voor een vrije sector huurwoning, kan voor een belangrijk deel worden verklaard door senioren die hun koopwoning in de prijsklasse van 200.000 tot 250.000 euro te koop hebben gezet. Deze groep senioren is met ruim 10 procent gestegen. Dennis van der Burgt, manager Wonen & Stijl bij Ymere vermoedt waarom: "Het zou kunnen dat zij de overwaarde van hun woning willen verzilveren, en tegelijkertijd een woning willen die beter past bij een nieuwe levensfase. Dat hun volgende woning een huurwoning kan zijn, is voor hen blijkbaar een serieuze optie."
Van der Burgt denkt dat huidige marktomstandigheden ook verklaren waarom zich minder jonge starters tot 35 jaar melden voor een vrije sector huurwoning: "Waarschijnlijk zijn zij nu hun geluk aan het beproeven op de huizenmarkt, waar de prijzen van koopwoningen onder druk staan door het grote aanbod."
Geïnteresseerden voor een vrije sector huurwoning van Ymere kunnen zich inschrijven via de website www.ymere.nl