Teleurstelling over rechterlijke uitspraak stadsverwarming

26 augustus 2009 06:23

ALMERE - De rechtbank in Arnhem is van mening dat de gemeente Almere ten onrechte bezwaar maakt tegen de stadsverwarmingstarieven die Nuon hanteert. In Almere wordt met teleurstelling gereageerd.


In augustus 2008 heeft de gemeente Almere de rechtbank gevraagd een uitspraak te doen over de manier waarop Nuon sinds januari 1995 de stadsverwarmingtarieven vaststelt. Beide partijen zijn het eens over het feit dat een gebruiker van stadsverwarming niet duurder uit mag zijn dan in de situatie dat hij een cv ketel zou hebben.
Het geschil gaat er om hoeveel kubieke meter gas er in de praktijk nodig is om een gigajoule warmte te krijgen. Volgens de gemeente moet gekeken worden naar het rendement van een moderne cv ketel, terwijl de energiemaatschappijen van mening zijn dat je dit vast moet stellen door verbruiken van gaswoningen en stadsverwarmingwoningen met elkaar te vergelijken. Deze methode valt volgens de gemeente voor de stadsverwarmingwoningen duurder uit.
De stichting 'Niet Meer Dan', die ageert tegen de Nuon-prijzen, noemt de uitspraak 'ronduit teleurstellend'. "De rechter heeft in de meeste gevallen Nuon het voordeel van de twijfel gegund en om onduidelijke redenen belangrijke rapporten van TNO en de Algemene Rekenkamer terzijde geschoven."
Ook Bob Fonhof van de Almere Partij is boos over de uitspraak: "Hiermee is maar weer bewezen waar de macht van het geld toe instaat is, waarbij zelfs rechters meedoen de kleine man met de minste macht te wurgen. Deze burgers zitten gevangen in het web van Nuon en de corporaties. Zoals ik nu begrijp zal de rechter dan ook hier deze vrienden club wel de hand boven het hoofd houden en de burgers wederom gemangeld zullen blijven."
De gemeente zelf beslist later of er hoger beroep wordt aangetekend.