Tennispark Joymere bouwt langzaam af'Ik zal zeker even huilen als de sloop begint'

27 maart 2021 11:00

Door Marcel Beijer

PARKWIJK – Tennispark Joymere in Parkwijk stopt ermee. Eigenaresse Kyra van Bijsterveld bouwt langzaam het park af. Op de plek van het park zijn plannen voor de bouw van woningen.

"Van de week meldde GroenLinks in een persbericht dat Joymere failliet is, maar dat is dus pertinent niet waar", zegt Van Bijsterveld. "Feit is dat ik zelf met het tennispark wil stoppen. Sinds een paar jaar run ik dit park in mijn eentje en dat is best een forse klus. Ik heb ook nog andere werkzaamheden op het gebied van coaching en sportcoaching. Daar wil ik mijn focus op leggen."

Partnerlink

Het tennispark in Filmwijk opende in 1998 en onderscheidde zich direct. "Wij hadden als eersten in Almere tennisbanen waar je het hele jaar op kon spelen, we hadden ook een uniek Partnerlink-systeem waardoor je – ook al je alleen was – gegarandeerd iemand kon vinden waar je mee kon tennissen. Op ons hoogtepunt telden we bijna 900 leden."

Corona

Maar langzaam nam het ledental af. "Niet alleen bij ons, dat zie je bij alle tennisclubs in Nederland. In 1998 deed ongeveer 4,2 procent van de bevolking aan tennis, nu nog maar iets van 3,6. Maar in Almere is het nog slechter gesteld: slechts 1,2 procent doet hier aan tennis. Joymere is ook niet het enige tennispark dat niet goed gaat. De coronaregels waren voor mij de nekslag. Mensen mochten niet meer dubbelen, trainingen kan ik 's avonds niet geven in verband met de avondklok. Alles bij elkaar is het gewoon tijd om ermee te stoppen."

Afbouwen

Voorlopig kan er nog gewoon worden getennist op Joymere. "Ik bouw langzaam af. Pas als de shovels komen, sluit ik de tent. Op dit moment is het een stap die goed bij mijn leven past. Ik ga andere leuke dingen doen."
Een projectontwikkelaar wil op de plek van het fraaie tennispark woningen bouwen. "Het wordt echt heel mooi met ook ruimte voor groen en sport. Hopelijk gaat het door en misschien ga ik er dan zelf wel wonen. Maar ik zal zeker wel even huilen als de sloop begint hoor."

Joymere had regelmatig mooie evenementen (Archieffoto: Fred Rotgans)