Tentoonstelling ‘post uit de vergetelheid’

18 april 2012 05:00

STAD CENTRUM – In de B-passage van het stadhuis is de tentoonstelling ‘Post uit de vergetelheid’ te zien. De tentoonstelling bestaat uit authentieke brieven en kaarten die de verhalen vertellen van Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog gevangen hebben gezeten in nazi-kampen.


Aan de hand van authentieke brieven en kaarten wordt met poststukken de nazi-propaganda belicht. In de loop van dit jaar werd de tentoonstelling uitgebreid met het dagboek en brieven van Wanda Verduin die in Auschwitz stierf. Ook zijn er brieven van de zussen Emmy Cortissos-Dreesde en Anny. Beiden zijn in Sobibor vermoord.
De brieven en het dagboek van Wanda Verduin beslaan de periode van februari 1942 tot en met mei 1943. Ze laten zien hoe een 17-jarig Joods meisje wordt weggerukt uit haar leven in Bussum en dan ervaart hoe het net zich steeds nauwer sluit: een ster op, niet meer met de tram, niet meer na 20.00 uur naar buiten, niet meer fietsen, niet meer op bezoek bij niet-Joden, steeds meer bekenden die worden opgepakt en het gevaar van razzia’s. De laatste brieven zijn door Wanda verstuurd vanuit kamp Vught.
Van Emmy is een brief gevonden uit Westerbork en van haar en haar zusje Anny zijn brieven die zij tijdens een transport uit de trein hebben gegooid.
De tentoonstelling is een initiatief van het Comité 4/5 mei Almere en nog te bezichtigen tot en met vrijdag 27 april tijdens de openingstijden van het stadhuis.