Tentoonstelling over architect Bruno Taut en Regenboogbuurt

11 maart 2020 18:36

REGENBOOGBUURT – Museum Het Schip in Amsterdam presenteert van 6 maart tot en met 18 oktober de tentoonstelling 'Bruno Taut: De fantasie voorbij'. Bezoekers maken kennis met de wondere, kleurrijke wereld van deze creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar. Vier wijken die hij ontwierp zijn nu UNESCO Werelderfgoed.

 

De tentoonstelling toont beroemde, inventieve gebouwen en wijken, zoals het Keulse Glashaus Pavillon, de Hufeisensiedlung en Onkel Toms Hütte in Berlijn. Deze zijn met internationale bruiklenen, maquettes, foto's en bouwtekeningen te bewonderen, evenals vele interieurs en gebruiksvoorwerpen. Taut was een totaalkunstenaar die ook tekende, decors ontwierp en scenario's voor film en theater schreef. Ook dat aspect komt in de expositie aan de orde, evenals zijn band met Nederland.

 

Regenboogbuurt
In Nederland kennen we Bruno Taut (1880-1938) misschien nog wel het beste door de Regenboogbuurt in Almere. Deze kleurrijke buurt is een hommage aan deze grote Duitse architect en stedenbouwkundige die aan het begin van de twintigste eeuw verantwoordelijk was voor soortgelijke baanbrekende, bontgekleurde arbeiders- en stadswijken, zoals het beroemde Gartenstadt Falkenberg in Berlijn en Das Bunte Magdeburg.
De gelijkenis tussen de Siedlungen van Taut in Berlijn en De Regenboogbuurt in Almere is treffend. Daarom heeft Stichting Regenboogbuurt in 2017 het initiatief genomen tot deze tentoonstelling, dat door Museum Het Schip in Amsterdam enthousiast is ontvangen. Sindsdien heeft Stichting Regenboogbuurt als belangrijkste samenwerkingspartner op verschillende manieren bijgedragen aan de tentoonstelling, onder andere door veel onderzoek te doen naar leven en werk van Bruno Taut in Duitsland, Japan en Turkije.

 

Rondleidingen
Stichting Regenboogbuurt biedt themarondleidingen onder leiding van een deskundige gids: 'Ontdek de invloed van Bruno Taut in de Regenboogbuurt'. De eerste themarondleiding vindt plaats aanstaande zondag 15 maart. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Museum Het Schip is gevestigd aan de Oostzaanstraat 45 in Amsterdam.

Meer informatie: www.hetschip.nl en www.regenboogbuurt.nl/rondleiding