Terrassen en winkels onder voorwaarden weer open

21 april 2021 12:30

ALMERE – Met ingang van woensdag 28 april wordt de avondklok opgeheven, mogen terrassen en winkels onder voorwaarden open en zijn thuis twee bezoekers toegestaan in plaats van één. Dit is een greep uit de aangekondigde versoepelingen. "We zijn blij dat de trein weer een beetje begint te rijden", reageert Martin Ort, directeur ¿Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere. Hij hoopt wel dat de bezoekers zich aan de regels zullen houden. "De verantwoording voor de handhaving wordt weer bij de ondernemers neergelegd."

Horecaondernemers mogen vanaf 28 april tussen 12.00 en 18.00 uur maximaal vijftig gasten per terras verwelkomen. Ook winkelen zonder afspraak is dan weer mogelijk. Het maximale aantal klanten wordt daarbij nog altijd bepaald door het winkeloppervlak. "Het is een voorzichtige start van een mooie zomer", zegt Martin Ort positief gestemd. "Ondernemers zijn er klaar voor om eindelijk weer klanten te ontvangen en dat is ook hoognodig. We zijn overigens heel blij met de medewerking die wij krijgen van de gemeente Almere, die tot het einde van het jaar bijvoorbeeld weer verruimde terrassen toestaat."

Ort doet wel een dringend beroep op het publiek om de RIVM-regels in acht te nemen. "Anders zijn het de ondernemers die in de problemen komen." Mocht het misgaan en winkelstraten te druk worden, dan kunnen ze worden gesloten. Mondkapjes blijven binnen verplicht, en klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen.

Klanten bedienen

Ook Adri Bax van de BIZ (Bedrijven Investerings Zone) Promenade Almere Haven, is blij met de versoepelingen. "Ondernemers snakken ernaar om weer te kunnen doen waar ze goed in zijn. Namelijk hun klanten bedienen." Dat de horecaterrassen open mogen tot slechts 18.00 uur is volgens Bax niet ideaal, maar in elk geval een stap in de goede richting. "En dat winkels weer open kunnen zonder afspraak is essentieel voor veel ondernemers. De steun van de overheid is helaas lang niet voldoende."

Amel Brandenburg van café 't Boemeltje is blij om het terras aan het Stationsplein weer te kunnen openen. "We deden in de weekenden wel wat aan afhaal, maar dat kostte bijna meer dan het opleverde", vertelt zij. Wel betreurt Brandenburg de beperkte openingstijden voor de terrassen. "Vooral voor de restaurants is dat een enorme tegevaller. Je kunt er donder op zeggen dat mensen met dit mooie weer na 18.00 uur alsnog de parken gaan opzoeken om te picknicken of een drankje te drinken." Toch kijkt zij positief vooruit. "We zijn er klaar voor om eindelijk weer bezoekers op ons terras te verwelkomen."

Kijk voor alle regels en versoepelingen op www.rijksoverheid.nl.

Vanaf woensdag kan er weer een terrasje worden gepakt. (Archieffoto: Fred Rotgans)