Terugblik op ToenNatuurwinkel aan de Rietmeent

01 mei 2010 12:35

ALMERE - De editie van Blik op Toen uit Almere DEZE WEEK van 31 maart was een regelrechte hit. Veel reacties kwamen binnen op de foto van 'De Zaailing'. Lezers hebben het Stadsarchief hiermee voorzien van nuttige informatie over de foto.


Na alle reacties is wel duidelijk: wat er op de foto te zien is, was géén winkeltje voor 'zaai- en pootgoed voor de volkstuinder', zoals eerst gedacht. "Dit was de eerste biologisch-dynamische winkel in Almere, en heeft dus niets te maken met tuinieren maar alles met gezonde voeding", schrijft Hetty van Lommel. D. Gerritsen uit Waterwijk weet er meer over te vertellen. "Deze winkel was ook gevestigd aan de Ruysdaelstraat in Amsterdam. Het was een reform- en cadeauwinkel op antroposofische grondslag." De vele reacties bij elkaar vormen samen een mooie oplossing op de puzzel, want Gerard Slokkers weet wel waar De Zaailing zich bevond. "Het winkeltje stond in de Rietmeent, naast het fietspad naar het tunneltje richting de Achterwerf." Marjo Wedema ging zelf op onderzoek uit en kwam uit bij Google Maps: "Daarop staat dat op die plek, de Rietmeent 99, momenteel Helene's Nail & Beauty Care gevestigd is." Op Google Maps staat ook een foto.

Prima zaak

Jacqueline Paris uit De Marken, bewoner van Almere sinds 1979, ging met veel plezier naar de Zaailing. "Het was een prima zaak, toen ik in 1985 op Rietmeent 106 kwam wonen kocht ik er geregeld brood en andere zaken. Later zijn ze verhuisd naar de toen net gebouwde Kruisstraat, een pand met een houten voorkant. Helaas zijn ze niet lang daarna verdwenen, er waren niet genoeg klanten voor zo'n winkel."
Volgens Gerard Slokkers hing het vertrek samen met een proces tegen de eigenaar. "Er werd ook brood gebakken. De bakker was al vroeg in de ochtend aan het bakken en droeg daarbij klompen, op een stenen vloer. Dus de buren in de Rietmeent klaagden over geluidoverlast. Ik geloof dat het zelfs tot een proces is gekomen. Na die klachten ging de winkel weg."