Terugblik op toenSfeer van verwachting en spanning

05 februari 2010 13:08

ALMERE - Op deze prachtige zwart-witfoto zijn de eerste bewoners van Almere te zien, die wachten op de sleutel van hun nieuwe huis in Almere Haven. Bij de foto stond vorige week nog dat het waarschijnlijk ging om de uitreiking van sleutels van de Bivak-woningen, maar het blijkt te gaan om de sleutels van de woningen aan de Schoolwerf.


Cees Marcusse schrijft in een e-mail: "Op deze foto staat geen enkele Bivakbewoner, het is namelijk de sleuteluitreiking aan de eerste bewoners van de Schoolwerf op 1 december 1976." Een Almeerse medewerkerster van het oude RIJP (Rijksdienst IJsselmeerpolders) weet dat de foto op 30 november 1976 genomen is in het voormalige gebouw De Roef dat dienst deed als kerk en restaurant. Ze herkent de man uiterst rechts op de foto, wiens gezicht niet volledig in beeld is. "Dat is Joop van Sligt: de architect van de Schoolwerf. Die mensen op de foto wachten ook helemaal niet op de sleutel van de Bivak, maar van de Schoolwerf. Op het Bivak stonden toen noodwoningen. Dus die mensen hadden al een sleutel. De foto is gemaakt door iemand van het RIJP."
Ook bij Riek ten Hoeve komt de foto bekend voor. "Ja, dat was een sfeer van verwachting en spanning. Op de foto zie ik mijn ouders en een stuk van mijn broer. We woonden in Amsterdam, twee hoog achter, en 's nachts hoorde je de muizen over de tengels achter het behang lopen. Toen kregen we ineens een eigen kamer en ook een badkamer. Geweldig. Mijn ouders zijn nu in de 70 en wonen nog steeds in hetzelfde huis. Al 34 jaar nu bijna. We wisten dat het pionieren zou worden maar daardoor was de saamhorigheid geweldig. Je had nog wat voor elkaar over. Waar nu Vögele is, was toen café-restaurant De Roef, daar is ook deze foto genomen. De Roef fungeerde als filmzaal, kerk en voor feesten zoals carnaval. Heel veelzijdig, om er te komen moesten we eerst door de korenvelden en in de wintermaanden was dat toch geen pretje. Het was een geweldige tijd ook al reed de bus maar één keer in het uur, je had de bus soms voor jezelf. We zouden het zo weer over doen. En wie weet geeft Almere wel een feest bij het 35-jarig bestaan."
Finnie Deijs herkent op de foto nog Rob de Boer, de man met een grote zwarte bril vooraan rechts, en Joke Fahrenhorst, de dame in de witte blouse die achterom kijkt.