Testwedstrijd Almere City FC biedt hoop

01 maart 2021 09:10

SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN - In het Yanmar stadion op sportpark Fanny Blankers-Koen waren zondag ruim 1350 toeschouwers aanwezig. De wedstrijd van de Almeerders tegen koploper Cambuur was een testwedstrijd van Fieldlab om in deze coronatijd toch publiek toe te kunnen laten. In het gunstigste scenario kan dat binnen zeven weken, zo stelt Fieldlab.

De wedstrijd maakt deel uit van een pilot in een wetenschappelijk onderzoek van Fieldlab. Na een paar theatervoorstellingen met publiek kreeg de wedstrijd NEC - De Graafschap vorige week de primeur van een voetbalwedstrijd met publiek. Zondag was het de beurt aan Almere. Fieldlab onderzoekt of met bepaalde voorwaarden toch weer publiek in een stadion kan worden toegelaten.

Er mochten zondag maximaal 1500 toeschouwers het stadion in. Dat werden er uiteindeljk ruim 1350. De supporters werden ingedeeld in 'bubbels van tweehonderd, zeshonderd en zevenhonderd personen. De voetbalsupporters moesten daar wel wat voor over hebben. Zij moesten zich zowel vóór als na de wedstrijd laten testen op het coronavirus. Daarnaast kregen ze allemaal een keycord met een apparaatje dat het aantal contactmomenten en de duur daarvan registreert.

Tests

In de verschillende bubbels werden telkens andere tests uitgevoerd. Zo mochten in één bubbel toeschouwers van hun plek komen om versnaperingen te halen, in een andere bubbel moesten ze zitten blijven en werden de consumpties uitgedeeld. Ook zaten supporters naast elkaar, terwijl in een ander vak een stoel ertussen vrijbleef. Verder waren er vakken mèt en zonder mondkapje. De tests worden de komende weken geanalyseerd. Dan moet blijken of het verantwoord is om weer publiek toe te laten. Dat biedt weer een sprankje hoop.

OMT

De wetenschappers van Fieldlab zijn de komende weken druk om alle verzamelde data te analyseren, waarna die worden besproken met het Outbreak Management Team (OMT) dat uiteindelijke een advies afgeeft aan het kabinet.

Friezen

Friese supporters van Cambuur, die met de ploeg waren meegereisd, hadden wellicht gehoopt ook deel uit te kunnen maken van de test. Zij moesten van de politie echter rechtskomkeert maken. Toegang was namelijk alleen mogelijk voor mensen die zich afgelopen donderdag al hadden aangemeld.

In sommige vakken hoefde het publiek geen mondkapje te dragen. (Foto: Fred Rotgans)

In andere vakken moest wel een kapje gedragen worden. (Foto: Fred Rotgans)