Theater BonteHond officiële taakstraflocatie voor voorstelling STRAF

22 februari 2021 13:20

ALMERE – Het Almeerse theatergezelschap BonteHond mag zich sinds 2021 officieel een taakstraflocatie noemen. Om jongeren met een taakstraf een gezicht te geven en het verhaal achter de straf te vertellen, maakt BonteHond samen met deze jongeren de voorstelling STRAF. Het gezelschap wil daarmee het taboe rondom taakstraffen doorbreken.

Het idee ontstond toen artistiek leider Judith Faas een groep jongeren hun taakstraf zag uitvoeren. Ze vroeg zich af wat dit met de jongeren deed, wat er door hun hoofd ging en hoe zij hier waren gekomen. Faas wist dat ze hun verhaal wilde vertellen door deze jongeren bij het volledige artistieke proces te betrekken. In plaats van slechts een voorstelling over jongeren met een taakstraf, wordt het een voorstelling mét jongeren met een taakstraf.

Misstap

BonteHond benaderde de reclassering met het voorstel om als taakstraflocatie te fungeren. Na intensieve overleggen, inspecties en plannen was de kogel door de kerk; het Ministerie van Justitie gaf goedkeuring aan het verzoek. "Het is zo uniek dat we op deze manier aandacht aan dit onderwerp kunnen besteden", zegt Faas. BonteHond wil met deze voorstelling benadrukken dat als je een misstap begaat, je nog steeds de keuze hebt om een ander pad te bewandelen. "Wij willen jongeren daar graag bij helpen. Overigens denk ik niet dat BonteHond hiermee de wereld gaat veranderen, maar al kunnen we één iemand inspireren bij het maken van deze voorstelling dan hebben we al iets bijzonders bereikt."

Première eind maart 2022

De jongeren zullen naar alle waarschijnlijkheid in de komende maanden starten bij BonteHond. Hoe de voorstelling er precies uit gaat zien, ligt dus nog open. Er is nog geen script, geen decor en geen rolverdeling. BonteHond kijkt samen met de jongeren naar waar zij het best tot hun rechtkomen. Van een rol in de voorstelling, tot decor en van ondersteuning bij techniek tot het schrijven van teksten, alles is mogelijk.

Eind maart 2022 gaat de voorstelling in première. Als knipoog naar de traditionele taakstraflocaties, speelt de voorstelling op diverse milieustraten door het land. Na het traject houdt BonteHond haar deuren open voor jongeren met een taakstraf, zodat ze ook dan direct in contact staan met de maatschappij.