Theatergroepen Suburbia en SubSub dragen bij aan Dodenherdenking

28 april 2021 14:30

ALMERE - Theatergroep Suburbia en jeugdtheatergezelschap SubSub uit Almere leveren een bijdrage aan de Dodenherdenking op 4 mei. Suburbia draagt een brief voor van de Joodse Etty Hillesum in het Nationaal monument Bos der Onverzettelijken in Almere. Dochtergezelschap SubSub speelt en kookt in het kader van Theater na de Dam 'De smaak van de oorlog', waarin jongeren gerechten koken voor ouderen.

De Joogdse Etty Hillesum (1914-1943) kreeg bekendheid door de publicatie van haar dagboek, 38 jaar nadat zij in Auschwitz werd vermoord. Naast haar dagboek liet zij ook vele indrukwekkende brieven na. Haar werk geeft inzicht in de innerlijke veranderingen die zij als jonge joodse vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog doormaakte. Persoonlijk en intiem werk met een grote literaire kwaliteit.

"De brieven van Etty Hillesum hebben een grote betekenis voor het heden, het hier en nu", vertelt artistiek leider van Suburbia en regisseur Albert Lubbers. "Door verhalen door te geven, kan het historisch besef levend gehouden worden - zodat iedereen ervan doordrongen blijft dat zoiets verschrikkelijks nooit meer mag gebeuren."

'Brief uit Westerbork' is onderdeel van het volledige herdenkingsprogramma in het Nationaal Verzetsmonument; het Bos der Onverzettelijken in Almere. Actrices Hanne Arendzen, Oda Spelbos en Nazanin Taheri lezen de brief voor die op 24 augustus 1943 in kamp Westerbork werd geschreven. De voordracht start om 20.30 uur en wordt live uitgezonden door Omroep Flevoland. De voordracht is niet openbaar toegankelijk voor publiek.

'De smaak van de oorlog'

Het programma maakt deel uit van Theater na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking worden voorstellingen of lezingen georganiseerd die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook het jongerengezelschap SubSub doet met haar acteurs mee en gaat met ouderen in gesprek over de vraag: Hoe smaakt vrijheid? Vanuit die antwoorden kiezen zij een gerecht en maken dat klaar.

Dit gerecht brengen ze op maandag 3 en dinsdag 4 mei langs bij mensen, die wel een hart onder de riem kunnen gebruiken in deze tijd van lockdown en beperkende maatregelen. Bij het gerecht serveren ze theatrale performances (dans, spoken words, gedichten, etc.). Deze worden vooraf opgenomen (te scannen met een QR-code) en waar mogelijk live aan de deur uitgevoerd. Op 4 mei om 21.00 uur zijn de performances online terug te zien op de websites van Theater na de Dam en Theatergroep SubSub.

Meer informatie: www.subsub.nl/theaternadedam en www.theatergroepsuburbia.nl

Zie het volledige herdenkingsprogramma in het Bos der Onverzettelijken via: www.bosderonverzettelijken.nl.