Tientallen aanrijdingen door gladheid

15 februari 2012 06:00

ALMERE - De regionale meldkamer van politie Flevoland registreerde tussen zondagavond 12 en maandagochtend 13 februari in Flevoland meer dan veertig meldingen van aanrijdingen in de regio. Automobilisten raakten betrokken bij kleine en grotere aanrijdingen, zeker acht mensen raakten gewond.


Zondagavond bij het inzetten van de neerslag op de koude wegen, raakten ondanks flinke inzet van strooiwagens, sommige weggedeelten spiegelglad. In Lelystad, Noordoostpolder, Almere en Zeewolde raakten automobilisten door de gladheid in de problemen. Veel auto’s gleden van de weg en raakten in de berm. De meeste aanrijdingen betroffen kop-staart en eenzijdige aanrijdingen met veelal uitsluitend blikschade.
Vooral op de A6 was het raak. Ook op het onderliggende wegennet waren meerdere plaatsen extreem glad. Het aanbod van gewonden was op een moment zo groot dat uit de regio Amsterdam twee ambulances ondersteuning moesten bieden. Een politieauto, die een meervoudige aanrijding afschermde op de A6 afrit 5, werd vol geraakt aan de achterzijde. Ondanks de oranjeflitsers reed een 33-jarige vrouw uit Almere vol op de stilstaande politieauto. De agenten die in de auto zaten bleven wonderwel ongedeerd. De vrouw raakte in haar voertuig bekneld en moest door brandweerpersoneel uit haar auto bevrijd worden.

Snelheid minderen en afstand houden

Ondanks alle waarschuwingen van KNMI, politie Flevoland en de media, blijken veel automobilisten nog niet te beseffen dat het winterse weer meer alertheid en bewustzijn vraagt. Voornamelijk snelheid en onderlinge afstand zijn ‘oorzaak nummer 1’ van de vele kleine aanrijdingen.
Almere DEZE WEEK-weerman Marc Putto meldt in zijn column dat wellicht in de nacht naar donderdag wat vorst aan de grond kan opleveren. “De kans op verraderlijke gladheid is dus nog niet helemaal verdwenen in het tweede gedeelte van deze week.”