Tientallen 'vluchtstrookmisbruikers' op de bon

21 januari 2010 08:00

ALMERE - Gedurende de kilometers lange file op de A6 tengevolge van een aanrijding afgelopen woensdag, zijn enkele tientallen automobilisten bekeurd toen zij over de vluchtstrook de A6 probeerden te verlaten. Een brandweerauto en een bergingsvoertuig werden door de vele tientallen automobilisten in hun aanrijroute gehinderd. Enkele politiemensen die in hun privétijd in de file stonden alsmede agenten die de aanrijding beveiligden, schreven tientallen 'wegmisbruikers' op.


Even rond 07.00 uur ontstond op de A6 richting Lelystad een eenzijdige aanrijding na een glijpartij. Omstanders hadden net de 29-jarige zwangere bestuurster uit Almere in veiligheid gebracht toen een tweede auto vol op de gestrande auto klapte. De bijrijdster in de eerste auto, een 42-jarige Almeerse, raakte door de klap bekneld en moest door de brandweer uit het wrak worden gehaald. Terwijl politie, ambulance en brandweer onderweg waren naar het ongeval reden enkele ongeduldige automobilisten dwars over de plaats van aanrijding. Hierbij werd de vluchtstrook gebruikt en over de sporen voor onderzoek gereden. Tientallen automobilisten die niet het fatsoen of het geduld konden opbrengen om in de file te wachten, draaiden de vluchtstrook op en reden achteruit naar de oprit. Sommigen draaiden hun auto en reden recht tegen het verkeer in terug de oprit op. Een brandweerauto en een bergingsauto werden hierdoor in hun aanrijroute gehinderd. Enkele politiemensen die van of naar hun werk gingen en stilstonden in de file, noteerden tientallen kentekens van vluchtstrookmisbruikers. Ook agenten die bezig waren met het beveiligen van de aanrijding schreven meerdere kentekens op. De vluchtstrook is uitsluitend bedoeld voor noodgevallen en voor hulpverlenende diensten bij uitstek. Enkele tientallen automobilisten kunnen een boete van 240 euro op hun huisadres tegemoet zien. De 47-jarige bestuurster die de gestrande auto aanreed, is voor verhoor meegenomen naar een politiebureau. Zij bleef ongedeerd. Gladheid, snelheid en onvoldoende afstand zijn vermoedelijk de oorzaak van de aanrijding.
Behalve de aanrijding op de A6 nabij HaJé raakten nog eens 16 voertuigen betrokken bij slip- of glijpartijen. Vier auto's raakten van de weg en kwamen in de berm of greppel terecht. Niemand raakte gewond. Politie Flevoland adviseert automobilisten om:
-   de snelheid te matigen
-   meer afstand dan normaal te houden
-   bewust te zijn van lokale gladheid
-   geen stuurcorrecties of remmen op het moment dat je op een 'witte rijbaan' terecht komt.