'Tijdloos' onderzoek Black Pencil en Gouden Haas bij StrandLAB Almere

25 maart 2021 16:00

ALMERE - Hoe klinkt een tijdloze ruimte? Hoe beleef je tijd? Als kloktijd die je van uur naar uur jaagt? Of als mijmertijd die eindeloos kan duren en je de klok doet vergeten? En de ruimte waar je bent? Is die eindeloos en ben je er een onderdeel van? Heeft het een duidelijk kader, waar jij van losgezongen bent? Deze vragen vormen het filosofische vertrekpunt van theatergezelschap Gouden Haas en muziekensemble Black Pencil voor hun duoresidentie bij StrandLAB, getiteld Tijdloos.

StrandLAB initieerde dit avontuurlijke en interdisciplinaire onderzoek tussen de twee Almeerse culturele groepen en nodigde hen uit het nieuwe stuk Almeerderstrand zijn eerste 'rol' te geven. In Tijdloos is het strand meer dan hun werkplek, het musiceert mee met de muzikanten en danst mee op de bewegingen van de acteurs. Alle aanwezige elementen – het zand, het water, de wind – krijgen ter plekke en in gedigitaliseerde en bewerkte geluidsopnamen een stem die wordt verweven met de klanken van akoestische instrumenten.

Verklanking der natuur

Met het werk van de wereldberoemde en spraakmakende componist John Cage en de aanwezige natuur als inspiratiebron gaan de groepen de uitdaging aan een verklanking te vinden van de natuur op deze plek. Met het werk van de filosoof Henri Bergson in de hand onderzoeken zij het spanningsveld tussen kloktijd en mijmertijd. Kunnen muziek en de natuur de beleving van tijd beïnvloeden of misschien wel sturen?

Open atelier op zondag 28 maart

Op 18 februari zijn de twee gezelschappen in Atelier StrandLAB gestart. Op zondag 28 maart, tijdens de route Poort met Passie, zijn de makers van 11:00 uur tot 16:00 uur in Atelier StrandLAB aan het werk en op bepaalde tijden liggen er koptelefoons klaar, zodat je kan luister naar hun werk. Meer informatie op www.strandlab-almere.nl

Land Art Weekend

Naast een eerste ontmoeting tussen beide gezelschappen vormt deze residentie een opmaat naar meer: in juni treffen Gouden Haas en Black Pencil elkaar opnieuw in een thematisch duet tijdens het Land Art Weekend in de Groene Kathedraal.