Toch bloemen bij herdenkingsmonument

04 mei 2020 00:00

HAVEN CENTRUM - Bij het herdenkingsmonument aan de Kerkgracht in Almere Haven werden vanmorgen toch bloemen gelegd.

Vanwege de Coronamaatregelen wordt de traditonele Dodenherdenking maandag niet bij 'De Dolfijn' gehouden, maar is er een virtuele herdenking in het stadhuis van Almere met slechts een handvol aanwezigen.

Om alle Nederlandse oorlogsslachtoffers en omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog toch gepast te herdenken, werden in de ochtend bloemen bij het monument gelegd.

Voorzitter Shira Waage van het Comité 4/5 mei legde samen met penningmeester Jaap Hoogendoorn een krans. Ook waren er kransen van het het gemeentebestuur, de gemeenteraad, het Rode Kruis en de provincie Flevoland. Ook enkele kinderen betuigden hun eer aan de slachtoffers.

Bij het monument waren ook veel tulpen die er al waren neergelegd via een actie van het landelijke 4 /5 mei Comité bij 78 monumenten in Nederland. Deze tulpen werden door belangstellenden gesponsord.

Programma

De twee minuten stilte vinden dit keer plaats vanuit het Stadhuis en zonder de fysieke aanwezigheid van publiek. Aangepast met inachtneming van de overheidsrichtlijnen.

De gemeente Almere en de besturen van het Bos der Onverzettelijken en het Comité 4/5 mei Almere werken nauw samen om de virtuele herdenking vorm te geven.

Het programma bestaat uit de toespraak van burgemeester Franc Weerwind, twee gedichten van Almeerse scholieren, een boekpassage door wethouder Hilde van Garderen en muziek door Nick Teunissen en Melany Sharon. Verder wordt het taptoesignaal gebracht en zijn we 2 minuten stil. Er wordt afgesloten met het Wilhelmus.

Op 4 mei hangen de vlaggen halfstok bij het monument in Almere Haven en in het Bos der Onverzettelijken. Als eerbetoon zijn er bloemen gelegd.

Gezien de richtlijnen van de overheid die gemaakt zijn om samen het corona-virus tegen te gaan, wordt gevraagd geen bezoek te brengen aan de monumenten. Beelden zijn te zien op de live stream tijdens de 2 minuten stilte.

Shira Waage en Jaap Hoogendoorn legden een krans. (Foto's: Bob Friedländer)