Toekomstige bewoners WoonMere bezoeken bouwplaats

11 oktober 2009 07:00

POORT - "Nu krijg ik eindelijk een eigen plek! Ik ben dat 'thuis wonen' echt helemaal zat!". De 23-jarige Inge kijkt vanuit haar elektrische rolstoel breed lachend rond op de bouwplaats in Almere Poort. Hier worden 32 appartementen helemaal op maat gebouwd. Zestien daarvan zijn bestemd voor de jongeren van WoonMere, een project waar gehandicapte jongeren met een aangeboren beperking zelfstandig komen te wonen. Woningcorporatie De Alliantie stelde afgelopen vrijdag de bouwplaats open voor de toekomstige bewoners.


Ook bewoner Ferry staat glunderend op de bouwplaats. Hij woont nu nog thuis bij zijn moeder. "Ik ben 23 en ik heb heel erg veel zin om op mezelf te gaan wonen. Ik vind het spannend, maar ik heb er ook heel veel zin in." De twintigjarige Mariska manoeuvreert behendig tussen de mensen door in haar rolstoel. "Ik heb al eerder buitenshuis gewoond", vertelt ze. "Dat was oefenen, straks als ik verhuisd ben wordt het helemaal echt!"

Bijzonder project

De Stichting WoonMere is opgericht door een aantal ouders en verzorgers dat in Almere een kleine woongroep wilde realiseren waar hun meervoudig gehandicapte kinderen zelfstandig kunnen wonen. Met hun plannen zijn ze bij de Alliantie Flevoland terecht gekomen. Corporatiedirecteur Maarten Pel: "Dit is in alle opzichten een bijzonder project dat heel goed bij de Alliantie past. De bewoners staan centraal en zo hoort het ook. Op deze manier zorgen we dat ook de kwetsbare groepen in de samenleving een kans krijgen." Het pand in Almere Poort wordt speciaal voor de bewoners bouwkundig aangepast. Geen drempels, brede (schuif)deuren, een onderrijdbare keuken, aangepast sanitair en een geavanceerd huisnetwerk. Dat betekent dat de bewoners straks zaken als de voordeur, de lift of de gordijnen met één druk op de knop of een detectie kunnen bedienen. Er is voorzien in een collectieve woonkamer en keuken waar gezamenlijk kan worden gekookt en gegeten onder leiding van zorgleverancier Amerpoort die 24 uur per dag intensieve zorg gaat leveren. Voor een aantal zaken zoekt de stichting WoonMere nog sponsors.
De verwachting is dat de woningen begin volgend jaar worden opgeleverd.