Toppers van de toekomst – Kiara Derks

02 november 2020 09:00

Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek "Toppers van de Toekomst" in Almere DEZE WEEK, Almeerse sporttoppers aan u voor in een interview. Deze maand: alpineskiër Kiara Derks.

ALMERE – Skitalent Kiara Derks stond al op de ski's toen ze 2 jaar oud was. Ze ging altijd met haar ouders op wintersportvakantie. Op een talentdag bij een van de skiteams in Nederland bleek ze talent te hebben en is het balletje gaan rollen. Naast alpineskiën doet ze onder meer ook aan mountainbiken, racefietsen en kitesurfen.

"Ik denk dat het goed is om naast je topsport ook andere activiteiten/sporten te doen waar je blij van wordt en tegelijkertijd helpen ze op fysiek gebied natuurlijk ook allemaal mee", aldus Kiara.

Normaal gesproken traint Kiara in Nederland meestal zes keer per week, voornamelijk fysieke trainingen, bijvoorbeeld krachttraining in de sportschool. En in het buitenland staat ze dan nog vijf à zes keer per week op de ski's. Door corona heeft het skiën een tijd stil gelegen. Samen met haar personal trainer heeft ze een goed programma gemaakt om wel fysiek te kunnen trainen.

Kiara wilde altijd al zo goed mogelijk worden en zover mogelijk komen. "Dat is sinds dit seizoen steeds realistischer geworden. Ik heb namelijk een driejarig sponsorcontract gekregen en ben het hele jaar met een privétrainer op pad. Toch is er nog steeds ondersteuning nodig. Het is en blijft een extreem dure sport en simpel gezegd zonder geld kom je sowieso niet bij de top." 

Doorzettingsvermogen

Haar grootste kwaliteit vindt Kiara haar doorzettingsvermogen. "Als ik een doel heb, doe ik er ook alles aan om dat te bereiken en geef niet snel op. Natuurlijk zou ik het jammer vinden als ik mijn gewenste sportniveau/prestatie niet haal, maar er is meer in het leven. Ik heb goede prestaties behaald en mezelf ontwikkeld. Dat neemt niemand mij meer af."

Met wie zou ze één dagje willen ruilen? "Met Mikaela Shiffrin. Ze is nummer 1 van de skiwereld en ben heel benieuwd naar haar trainingsdagen, rituelen, programma's en nog veel meer." 

Kiara Derks": "Het is een extreem dure sport." (Foto: Nederlandse Ski Vereniging)