Toppers van de toekomst - Roger Labruyère

31 augustus 2020 11:00

ALMERE - Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek 'Toppers van de Toekomst' in Almere DEZE WEEK, Almeerse sporttoppers voor in een interview. Deze maand: schaaktalent Roger Labruyère.

Toen Roger 6 jaar was mocht hij meedoen met schaakles op school. Hij vond het niet alleen ontzettend leuk, maar bleek ook talent te hebben. Na een jaar is hij lid geworden van schaakvereniging Almere. Naast schaken speelt Roger ook graag tennis en houdt hij van voetbal en gamen.

Roger traint iedere dag drie tot vier uur thuis achter zijn laptop via Nederlandse, Engelse en Russische schaakboeken en met hulp van zijn moeder. Zij heeft hem Russisch geleerd. Daarnaast krijgt hij al vier jaar les van privétrainers.
"Op dit moment train ik met Sergey Tiviakov, een grootmeester uit Groningen. Hopelijk helpt hij mij om binnen een paar jaar Internationaal Meester te worden en – wie weet – zelfs grootmeester."

Op de vraag of het coronavirus invloed heeft gehad op de plannen voor het komende seizoen, antwoordt Roger: "Ik had mij voor 2020 heel makkelijk geplaatst voor het NK tot en met 14 jaar, maar Corona gooide roet in het eten. Ik baalde daar enorm van. Alle toernooien, inclusief het NK en het EK werden afgelast."

Rating van 2200

Er zijn nog maar drie sterk bezette toernooien over om zijn doel te halen: een FIDE-rating van 2200 halen, zodat hij de CM-titel (Kandidaat Meester) aan kan vragen. Hij hoopt dat de toernooien doorgaan, maar dat is nog lang niet zeker.

Het allerleukste wat Roger heeft meegemaakt is een sneeuwballengevecht met wereldkampioen schaken Magnus Carlsen tijdens het Tata toernooi in 2019. "Ik speelde samen met mijn vriend Nanne in de sneeuw en Magnus deed plotseling mee met ons sneeuwballengevecht. Dat was zo vet."

Rogers grootste kwaliteit is dat hij tactisch heel sterk is en goed stellingen kan onthouden. Zijn ambitie is wereldkampioen schaken worden in een spannende tweekamp met de wereldkampioen van dat moment.

Roger Labruyère (Foto: aangeleverd)