Toppers van de toekomst - Shantell Kwofie

01 maart 2021 09:00

Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek 'Toppers van de Toekomst' in Almere Deze WEEK, Almeerse sporttoppers aan u voor in een interview. Deze maand: atlete Shantell Kwofie.

ALMERE - Voordat Shantell met atletiek begon, deed ze aan tennis, triatlon en handbal. Inmiddels is ze 15 jaar en zit ze al zes jaar op atletiek. Haar idool is Allyson Felix. Met haar zou het atletiektalent graag een dagje willen ruilen.

Welke sport zou je doen als je niet op atletiek zat? "Ik denk handbal. Daar ben ik vanaf gegaan, omdat ik meer tijd over wilde houden voor atletiek", aldus Shantell. Gelukkig is haar sport goed te combineren met school, omdat ze sinds dit jaar op LOOT-school het Calandlyceum in Amsterdam zit.

Aan het begin van de lockdown vorig jaar trainde Shantell gewoon thuis, vaak in het bos in de buurt. Sinds eind april/begin juni 2020 traint ze weer op de baan, ongeveer dertien uur in de week; twee keer in Amsterdam en twee keer in Rotterdam. Haar doel is om de limiet te behalen voor het EK onder de 18 jaar aankomende zomer, maar het is nog even afwachten of dat doorgaat.

Nederlands kampioen

Het mooiste wat Shantell tot nu toe heeft meegemaakt is in februari 2020 Nederlands kampioen worden op de 400m bij de vrouwen onder de 18 jaar. In september is ze daarnaast nog Nederlands kampioen zevenkamp geworden bij haar eigen categorie (meisjes onder de 16 jaar).

Naast atletiek heeft Shantell ook nog andere passies: piano spelen en taekwondo. Op 13 december heeft ze de zwarte band gehaald. Op de vraag waar we haar 's nachts voor wakker mogen maken, antwoordt ze: "Ik vind koekjes erg lekker. Tijdens de lockdown ben ik veel gaan bakken, koekjes zijn mijn favoriet; het maakt niet uit wat voor soort, als het maar koekjes zijn."

Haar ambitie is om goud te behalen op de Olympische spelen, Europese kampioenschappen en Wereld kampioenschappen. "Dat lijkt me echt geweldig."

Shantell Kwofie droomt van Olympisch goud. (Foto: Ed Turk fotografie)