Toppers van de toekomst: Sigge Kal

07 december 2020 13:00

Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek 'Toppers van de Toekomst' Almeerse sporttoppers voor in een interview. Deze maand: rugbyspeler Sigge Kal.

ALMERE - Voordat Sigge Kal rugby ging spelen, zat hij op judo en voetbal. Voetbal vond hij wel leuk, maar gezien zijn postuur was hij er nooit echt goed in. In 2008 zei de nieuwe vriend van zijn moeder dat hij gebouwd was voor rugby.

"Zelf had ik er eigenlijk nog nooit van gehoord. De rugbyclub bleek bij ons om de hoek en dus ging ik er heen voor een proefles. Ik vond het meteen leuk en omdat ik erg groot was voor mijn leeftijd, mocht ik meteen een leeftijdscategorie hoger spelen", aldus Sigge. De nu 19-jarige rugbyspeler is 2,05 m, weegt 110 kg en heeft schoenmaat... 51,5.

Ruim twee jaar geleden kwam de toenmalige bondscoach van het Nederlands herenteam, Gareth Gilbert, training geven aan zijn club RC Bulldogs in Almere. Sigge viel meteen op en Gareth wees hem op het NTC (Nationaal Trainings Centrum, red.) waar je extra traint en goed begeleid wordt. "Ik heb met mijn ouders overlegd en wilde het graag proberen om te kijken hoe het is en wat ik zou kunnen bereiken. Vanaf dat moment wilde ik zover mogelijk komen."

Vergoeding

Sigge traint normaal gesproken vijf keer per week en speelt op zondag een wedstrijd. In het begin van de coronaperiode trainde hij thuis. Van Topsport Flevoland heeft hij een vergoeding ontvangen waar hij trainingsmateriaal van heeft aangeschaft. Toen de sportscholen weer open mochten, deed hij crossfit en ging weer naar veldtraining.

Het mooiste wat Sigge tot nu toe heeft meegemaakt is dat hij afgelopen seizoen werd uitgeroepen tot Speler van het jaar bij zijn eigen club. Nooit eerder heeft een eerste jaars senior bij de club deze prijs gekregen. Zijn ambitie is om eerst in Nederland onder 20 te mogen spelen en daarna uit te mogen komen voor Nederland op wereldniveau. "Rugby is erg aan het groeien in Nederland en hopelijk mogen we het ooit opnemen tegen de grote rugbylanden van deze planeet"