Toppers van de ToekomstMax Castelein

05 mei 2020 00:00

ALMERE - Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek "Toppers van de Toekomst" in de Almere Deze WEEK, Almeerse sporttoppers aan u voor in een interview. Deze maand: windsurfer Max Castelein.

Max Castelein was zeven jaar toen hij met zijn ouders op vakantie ging naar Kroatië. Daar is zijn passie voor het windsurfen begonnen.

Pas toen hij dertien jaar was, is hij gaan wedstrijdsurfen. Dat is laat in vergelijking met de meeste van zijn teamgenoten die al in de regionale selectie zaten toen ze een jaar of elf waren. Max was niet makkelijk te coachen in zijn jongere jaren. Dankzij Robbert-Jan van Velzen, coach van het regionale trainingscentrum, heeft hij dit avontuur aan kunnen gaan.

In de winter is het lastig om in Nederland op de plank te trainen. Daarom verblijft de jonge windsurfer dan een aantal weken in het buitenland om het seizoen zo goed mogelijk voor te bereiden. De afgelopen twee jaar is hij naar een havenstadje in de buurt van Alicante geweest voor een aantal trainingsstages.

Vanaf het moment dat Max met windsurfen begon, wilde hij meedoen in het internationale circuit. Hij zegt: "En met meedoen bedoel ik ook écht meedoen; voor een titel dus. Ik heb vaak te horen gekregen dat ik te ongeduldig ben of dat ik af en toe best trots mag zijn op mijn resultaten; dat ben ik pas als ik de top heb bereikt." Het afgelopen jaar is Max 10e geworden op de Medemblik Regatta, 32ste op het Europese kampioenschap en 21ste op het Wereld Kampioenschap.

Voor Max heeft één ding altijd voorop gestaan: "Ik wil alles eruit kunnen halen wat er in zit op de plank, en het liefst nog meer." Zijn ambitie in het surfen is de Olympische Spelen winnen en Wereldkampioen worden. "Het niveau van Nederland is op de surfplank torenhoog, ik zal er dus keihard aan moeten trekken om ooit mee te kunnen doen aan een Spelen. Ik ben echter niet bang voor de uitdaging", aldus Max.

Max Castelein bij de kust van Mallorca. (Foto: Matthijs van 't Hoff)