Trapveldjes krijgen wellicht ook kunstgras

06 juli 2007 09:36

ALMERE - In navolging van alle sportgrasvelden moeten ook alle trapveldjes in Almere worden voorzien van kunstgras. Dat is althans de sterke wens van VVD-raadslid René Maertens. Veel trapveldjes in Almere worden nauwelijks gebruikt omdat ze zijn kaalgetrapt of omdat er plassen op blijven staan.


Maertens constateerde vorige maand tot zijn genoegen dat zijn plan voor kunstgrasvelden bijna raadsbreed gedragen werd. Door alle sportclubs kunstgrasvelden te geven kunnen de velden intensiever worden gebruikt en kan worden bespaard op onderhoud. Maertens wil echter nog een stap verder gaan door ook de trapveldjes van kunstgras te voorzien. "Je ziet dat veel veldjes na een regenbui niet meer gebruikt kunnen worden omdat de plassen op het zand blijven staan. Het veldje bij De Bongerd aan de Boomgaardweg is daar een triest voorbeeld van. Vaak ook is de speelruimte beperkt omdat aan de zijkanten het onkruid welig tiert. Dat is jammer, want een goed trapveldje stimuleert kinderen om erop te gaan spelen. Bovendien: we weten dat één op de zes kinderen momenteel te dik is en dat als gevolg daarvan 15 procent voor hun vijftigste arbeidsongeschikt zal zijn door hart- en vaatziekten of Diabetes. Wij moeten alles aangrijpen om kinderen te laten sporten en het niet goedvinden dat de veldjes er ongebruikt bij blijven liggen. Jongeren moeten de mogelijkheid krijgen om dicht bij huis te kunnen sporten."
Maertens ziet louter voordelen in zijn plan. "Een kunstgrasveld is niet alleen onderhoudsarm, het regenwater wordt er ook goed op afgevoerd, zodat het altijd bespeelbaar is. Onderzoek van het NOC*NSF wijst uit dat op kunstgras ook minder blessures worden opgelopen."
Ook financieel ziet Maertens geen problemen. "De leverancier die de opdracht krijgt om alle sportgrasvelden van kunstgras te voorzien haalt een megaorder binnen. Als tegenprestatie en in het kader van maatschappelijk ondernemen, zou dat bedrijf trapveldjes kosteloos kunnen aanleggen."