Treinen door Almere tijdens Dag van de Architectuur

24 juni 2009 07:00

ALMERE - Op zaterdag 27 juni vindt voor de 23e maal de Dag van de Architectuur plaats. In het hele land worden publieksactiviteiten georganiseerd rondom het thema van dit jaar: Architectuur & Mobiliteit. In Almere organiseert cASLa - Centrum voor Architectuur, Stedenbouw en Landschap - een bijzondere treinreis langs speciaal ingerichte stationsmusea in de stad.


De dag vangt aan met een traditionele Architectuurbrunch bij Stationsmuseum Almere Poort, gelegen naast het tijdelijke treinstation Almeerderzand.
CASLa vult de Dag van de Architectuur in door aandacht te besteden aan de plannen voor de toekomstige railverbindingen in Almere. Hoe worden de nieuwe kernen Almere Poort, Pampus en Hout ontsloten? Hoe wordt aansluiting gevonden bij de Noordelijke Randstad en het Gooi? Wat is de belevingswaarde van de stations en stationsgebieden in Almere en hoe kunnen we deze belevingswaarde vergroten? Welke ontwerpvisies zijn er voor het nieuwe station van Almere Poort? Het programma voor de dag ziet er als volgt uit:

Programma:

10.00 uur: Busrit met de architectuurbus van station Almere Centrum naar het tijdelijke station Almeerderzand (Almere Poort)
10.30 uur: Architectuurbrunch met bezichtiging van het Stationsmuseum Almere Poort.
Welkomstwoord door Ans van Berkum, directeur CASLa.
11.00 - 12.30 uur: Presentaties: Jaap Meindersma, Gemeente Almere; De rails van Almere in 2030, Sebastiaan de Wilde, NS; Toekomstige stations, inrichting en stationsomgeving, Wouter Herklots, ProRail; Ontwerpvisies ten aanzien van het nieuwe station van Almere Poort, Odette Breijinck, Projectcoördinator CASLa; Het Stationsmuseum
12.30 - 12.50 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen.
12.50 uur: Vertrek naar perron Almeerderzand.
13.10 uur: Vertrek museumtrein naar station Almere Muziekwijk en Almere Oostvaarders.
13.20 - 15.00 uur: Bezichtiging Stationsmusea Almere Muziekwijk en Almere Oostvaarders.
15.00 uur: Vertrek per museumtrein vanaf station Almere Oostvaarders richting station Almeerderzand met een tussenstop in Almere Muziekwijk.
15.10 - 16.00 uur: Afsluitende borrel met gelegenheid tot napraten.
De treinreis langs Cultuurspoor Flevoland vertrekt vanaf het tijdelijke Stationsmuseum Almere Poort, waar een keur aan informatie te vinden is over het vierde en nieuwste stadsdeel van Almere. Vervolgens gaat de trein langs twee andere bijzondere stations in Almere. In Stationsmuseum Almere Muziekwijk is een kunstexpositie van Mieke van Dijk te bezichtigen. Voor station Almere Oostvaarders heeft proRail haar tijdelijke wachtruimte ter beschikking heeft gesteld. In deze ruimte is een presentatie te bezichtigen over de verbinding tussen stad en landschap, gericht op het nieuwe natuurbelevingscentrum De Oostvaarder. Gidsen en medewerkers van cASLa geven ter plekke uitleg.

Deelnemen

Deelnemen aan de Dag van de Architectuur? Schrijf u dan gratis in bij Judith Flapper, projectcoördinator van cASLa: j.flapper@casla.nl of 036-5386842.
De Dag van de Architectuur is mogelijk gemaakt door financiële, materiële en personele ondersteuning en sponsoring van de gemeente Almere, NS, ProRail, Cultuurspoor NieuwLand en Almere City Marketing.
Voor meer informatie over de Dag van de Architectuur kijk op www.casla.nl.