Tuin winterklaar maken

15 oktober 2008 07:00


Overwinteringsplek
Breng de laatste kuipplanten naar hun overwinteringsplek. Ruim waterslangen en sproeiers droog op. Zet potten met peterselie en bieslook voor het keukenraam: dan is er de hele winter vers groen. Maak kwetsbare tuinmeubelen schoon en sla ze op. Groene tomaten kunnen binnen narijpen. Bij gevoelige planten winterbescherming aanbrengen. Organische mulch op de grond uitspreiden geeft extra bescherming, een laag afgevallen blad ook. Verwijder afgevallen blad wel regelmatig van groenblijvende planten en het gazon.
Winterhard

De meeste vaste planten en heesters zijn zelfs tegen strenge winters bestand. We noemen ze dan 'winterhard'. Maar wat is dat? Wortels van vaste planten beginnen onder de grond aan hun rustperiode. De plant is zeker niet dood. In het voorjaar wordt alles weer actief en de eerste bladpunten verschijnen in maart en april weer boven de grond: nieuw leven!
Twijfelachtig winterhard?

Er zijn ook planten die vorstgevoelig zijn. Ze worden in vaktaal ook wel 'twijfelachtig winterhard' genoemd. Vorstgevoelige planten zijn onder andere Lavatera, Ceanothus, Afrikaanse lelie (Agapanthus), vijg, passiebloem en jonge exemplaren van pampasgras. Om bij vorst deze planten te beschermen, zijn afgevallen bladeren een oplossing. Verzamel ze en bewaar ze bijvoorbeeld in een bladmand, maar zorg dat het droog blijft. Voordat het gaat vriezen, kan aan de voet van de planten een extra dekentje van een laag bladeren of stro gelegd worden. Om te voorkomen dat de wind het materiaal door de hele tuin blaast, is afdekken met wat losse takken of een stuk kippengaas een goede tip.