Tuindeuren extra inbraakgevoelig

12 oktober 2009 07:00

ALMERE - Dubbele tuindeuren zijn bijzonder inbraakgevoelig. De klassieke espagnolet-sluiting - een hefboomsluiting voor ramen en deuren- was tot voor kort precies dezelfde als die uit het land van herkomst, Spanje. Ook in Almere zijn er veel huizen met dubbel openslaande tuin- en balkondeuren. Maar voor inbrekers vormen die geen enkele hindernis. Dit soort hang- en sluitwerk werd tot voor kort niet geleverd met een moderne ingebouwde beveiligingstechniek.Toch zag een uitvinder, de heer Weijntjes, specialist in hang- en sluitwerk, kans om dit eeuwenoude deursluitsysteem van een veiligheidsvergrendeling te voorzien. Het nieuw ontwikkelde pomp-espagnolet heeft als enige in zijn soort een SKG-keurmerk met twee sterren, wat een inbraakvertraging van vijf minuten betekent. Dat betekent maximale bescherming.
Die bescherming ontstaat doordat de hefboom beide deuren boven- én onderaan, maar ook met elkaar, onzichtbaar vergrendelt. Bovendien zijn er op meerdere plaatsen verzwaarde geleiders en sluitplaten aangebracht en komen er extra grendels op de passieve deur (dat is de deur die dicht kan terwijl de andere deur open staat).
Handleiding

Het systeem is geschikt voor montage op klassieke bouwelementen in woningen van begin vorige eeuw of nieuwbouw in de retro stijl. Het espagnoletsysteem is leverbaar in messing, vernikkeld of matvernikkeld. Een interactieve montage-handleiding staat op internet. Kijk ook op www.weijntjes.nl.