Twee berberaapjes bij Stichting AAP gebracht

06 maart 2010 09:20

HOUT - Bij Stichting AAP op stadslandgoed De Kemphaan zijn onlangs twee jonge berberaapjes binnen gekomen. Met een geschatte leeftijd van slechts twee à drie maanden zijn het de eerste jonge dieren dit jaar die AAP opvangt.


Het mannetje Morito en het vrouwtje Gin zijn inbeslaggenomen bij een technisch bedrijf in de regio Parijs. Het vermoeden bestaat dat de dieren daar werden ingezet om goederen te bewaken en mensen af te schrikken.
Morito en Gin werden samen gehouden en zijn, bij gebrek aan een moederfiguur, erg aan elkaar gehecht. Hun geschiedenis vertoont veel gelijkenissen met het levensverhaal van andere (jonge) berberapen die door Stichting AAP zijn opgevangen en is daarmee illustratief voor de huidige problematiek rond berberapen.
Morito en Gin moeten bij AAP drie maanden in quarantaine blijven. Tijdens deze periode worden ze uitgebreid medisch onderzocht. De dieren blijven in quarantaine bij elkaar. Omdat het juist voor jonge dieren essentieel is dat ze in groepsverband opgroeien, zal daarna gezocht worden naar een geschikte plek binnen een van de reeds bestaande groepen berberapen bij AAP.

Gevangen

Berberapen leven in de bossen van het Atlasgebergte in Marokko en Algerije. Jaarlijks worden zo'n driehonderd jonge berberaapjes in het wild gevangen. Hoewel strikt verboden, worden de jonge apen naar Europa gesmokkeld. Eenmaal thuis ontdekt de eigenaar dat zijn impulsaankoop een sterk eigen willetje heeft. De ex-knuffel wordt verkocht, weggegeven of gedumpt. Veel van deze dieren komen terecht bij Stichting AAP, waar een wachtlijst is voor de opvang van berberapen.